Kysely: Yli 40 prosenttia suomalaisista puhuu avoimesti palkastaan

Neljä kymmenestä suomalaisesta työntekijästä tietää tuoreen kyselyn mukaan lähimmän työntekijänsä palkan.

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suomalaisista työntekijöistä 64 prosenttia saa hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä etuja. Kuva ryhmäliikuntasalilta Jämsästä.

Useampi kuin neljä kymmenestä suomalaisesta työntekijästä katsoo, että palkoista voisi puhua avoimesti työpaikoilla, kertoo tuore kansainvälinen kyselytutkimus.

Yli neljännes suomalainen työntekijä sen sijaan pitäisi palkka-asiat mieluiten omana tietonaan. Joka kolmannella ei puolestaan ole mielipidettä asiasta.

Tiedot käyvät ilmi belgialaisen henkilöstö- ja palkanlaskentaohjelmistoyhtiö SD Worxin helmikuussa teettämästä palkkausta koskevasta tutkimuksesta, johon vastasi yli 16 000 työntekijää kuudestatoista Euroopan maassa.

Euroopan unioni hyväksyi maaliskuussa uuden palkka-avoimuutta koskevan direktiivin.

Direktiivin mukaan työnantajan on kerrottava työntekijöilleen palkan, palkkatason ja palkankorotusten määräytymisperusteet. Jos työntekijä pyytää, työnantajan on annettava hänelle tieto työntekijän kanssa samaa tai samanarvoista työtä tekevien keskimääräisestä palkkatasosta.

Jäsenmailla on kolme vuotta aikaa saada direktiivi osaksi lainsäädäntöään, eli Suomessa se jää tulevan hallituksen vastuulle.

Kyselytutkimuksen mukaan direktiivin tahtotila toteutuu monissa eurooppalaisissa yrityksissä.

Useampi kuin neljä kymmenestä suomalaisesta (42 %) ja lähes yhtä moni eurooppalainen (38 %) kertoi tietävänsä hyvin, mitä hänen lähin, samassa asemassa työskentelevä kollegansa ansaitsee.

Myös työnantajilla on kyselyn mukaan tahtoa palkka-avoimuuteen. Kaikkiaan puolet kyselyyn vastanneista eurooppalaisista ja useampi kuin neljä kymmenestä suomalaisista työnantajayrityksistä arvioi viestivänsä läpinäkyvästi palkkapolitiikastaan ja palkkapakettien sisällöistä.

Kyselyn mukaan Suomessa on eniten hyvinvointietuja Euroopassa.

Suomalaisista työntekijöistä 64 prosenttia saa rahapalkan lisäksi hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä etuja, mikä on enemmän kuin missään muussa tutkitussa maassa.

Liikuntaetuja käytetään ahkerimmin Belgiassa, jossa edun piirissä on 57 prosenttia vastaajista. Suomessa liikuntaedusta nauttii noin 38 prosenttia vastaajista. Vapaa-aikaan liittyvistä luontoiseduista nauttii reilu kolmasosa eurooppalaisista ja hieman yli puolet suomalaisista työntekijöistä.

Kyselyyn palkkapolitiikasta osallistui helmikuussa kaikkiaan 16 011 työntekijää kuudestatoista Euroopan maassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita