”Ei mitenkään realismia”, Barona kommentoi perus­suomalaisten maahanmuutto­puheita

Perussuomalaisten mukaan Suomen rajojen ulkopuolelta tulevia työntekijöitä pitäisi rekrytoida ensisijaisesti Euroopasta. ”Koko läntinen Eurooppa kilpailee samoista osaajista. Siinä Suomen vetovoima ei ole kovinkaan hyvä”, sanoo Elina Koskela Baronasta.

Perussuomalaisten mielestä työperäisen maahanmuuton tulisi painottua Etelä-Euroopan maihin Euroopan ulkopuolisten maiden sijaan. Suomessa on valtava pula esimerkiksi hoitajista.

”Ei mitenkään realismia”, kommentoi Baronan kansainvälisestä työvoimasta vastaava johtaja Elina Koskela perussuomalaisten ehdotusta painottaa työperäistä maahanmuuttoa Etelä-Euroopan maihin Euroopan ulkopuolisten maiden sijaan.

Barona on Suomen suurin henkilöstöpalveluyritys, joka työllistää vuosittain yli 30 000 ihmistä.

Perussuomalaisten mukaan Suomen rajojen ulkopuolelta työntekijöitä tulisi ensisijaisesti rekrytoida ”EU:n 450 miljoonan ihmisen sisämarkkinoilta”.

”Kohdennettuja rekrytointikampanjoita esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan henkilöstön osalta voitaisiin suunnata Etelä-Euroopan maihin, joissa on korkea nuorisotyöttömyys”, puolue kirjoitti vastauksissaan hallitustunnustelija Petteri Orpon (kok) kysymyksiin.

Koskelan mukaan tällä hetkellä alle 20 prosenttia Baronan rekrytoimasta ulkomaisesta työvoimasta tulee Euroopan alueelta. Siitäkin suurin osa tulee talviaikaan sesonkitöihin Lappiin.

”Olen yli kymmenen vuotta tehnyt töitä työperäisen maahanmuuton parissa, ja koko sen ajan Euroopan alueelta rekrytoitavien määrät ovat laskeneet. Ja kyllä sitä on jo jos jonkinlaisilla kampanjoilla yritetty nostaa”, Koskela kommentoi perussuomalaisten esitystä.

Baronan työvoimasta vastaava johtaja Elina Koskela.

Eurooppalaisen työvoiman haasteet ovat Koskelan mukaan samat kuin suomalaisenkin: heikko saatavuus ja kohtaanto-ongelmat.

”Koko läntinen Eurooppa kilpailee näistä samoista osaajista. Siinä kilpailussa Suomen vetovoima ei ole kovinkaan hyvä.”

Vetovoiman haasteiksi Koskela luettelee muun muassa palkkatason, elämisen hinnan, sääolosuhteet ja sijainnin kaukana pohjoisessa.

Eurooppalaiset tekijät tulevat Koskelan mukaan Suomeen lähinnä erilaisiin projekteihin tai kausitöihin. Vastaavasti esimerkiksi Baronan Filippiineiltä rekrytoimista työntekijöistä yli 80 prosenttia on jäänyt pysyvästi Suomeen.

Erityisesti hoitajien rekrytoinnissa Euroopan työntekijämarkkinoista ei ole juurikaan hyötyä, sillä hoitajapulasta kärsitään myös eteläisessä Euroopassa.

Perussuomalaisten maahanmuuttopoliittisen ohjelman mukaan puolueen tavoitteena on, että Suomeen tulisi Euroopan ulkopuolelta vain sellaisia maahanmuuttajia, jotka tienaisivat vähintään suomalaisen mediaaniansion verran.

Tilastokeskuksen mukaan maaliskuussa 2023 palkansaajien kokonaisansion mediaani oli hieman yli 3 300 euroa kuukaudessa. Esimerkiksi sairaanhoitajien keskiansio jää tämän alapuolelle.

Baronan Koskelan mukaan tällainen tavoite ei ole realistinen, mikäli Suomessa halutaan jatkossakin ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaa ja mahdollistaa yritysten kasvua. Hän viittaa Keskuskauppakamarin kyselyyn, jonka mukaan sen jäsenyrityksistä 73 prosenttia kertoi työvoiman saatavuuden rajoittavan kasvua ja liiketoiminnan kehittämistä

”Tällaiset tavoitteet herättävät kovasti huolta. Toteutuessaan se uhkaisi yrityskasvua, elinkeinorakennetta ja hyvinvointiyhteiskuntaa. Puhumattakaan kriisiytyneestä sote-alasta, jossa hoitajapula on niin kovaa, ettei kaikkia potilaita edes pysytä hoitamaan Suomessa”, Koskela sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita