Nokian tulos heikkeni odotuksia enemmän ja osake halpeni tuntuvasti

Toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan suhdanteen huonontuminen on vaikuttanut asiakkaisiin.

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark.

| Päivitetty

Verkkolaitteita valmistavan Nokian kannattavuus heikkeni alkuvuonna odotuksia enemmän. Yhtiön liikevaihto oli 5,9 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 479 miljoonaa euroa.

Kannattavuutta mittaava liikevoittoprosentti oli 8,2. Vuosi sitten samalla ajanjaksolla se oli 10,9. Kannattavuuden ennakoitua suuremman heikkenemisen takia Nokian osake halpeni torstaina Helsingin pörssissä runsaat kahdeksan prosenttia 3,90 euroon.

”Olemme alkaneet nähdä joitakin merkkejä siitä, että yleinen taloudellinen toimintaympäristö vaikuttaa asiakkaidemme ostokäyttäytymiseen. Koska tarve investoida 5g:hen ja kuituratkaisuihin säilyy, uskomme, että kyse on pääasiassa hankintojen ajoituksesta”, sanoo toimitusjohtaja Pekka Lundmark osavuosikatsauksessa.

Lundmark painottaa kulujen pitämistä kurissa, jotta yhtiö pärjää epävarmassa toimintaympäristössä. Kannattavuuden heikkenemiseen vaikutti myös kausivaihtelu, sillä ensimmäinen vuosineljännes on yleensä verkkolaiteyhtiöiden heikoin.

Analyytikot arvioivat ennalta, että Nokian liikevaihto olisi ollut tammi–maaliskuussa 5,7 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 556 miljoonaa euroa.

Liikevoiton ennakoitua suuremmasta notkahduksesta huolimatta liikevaihto oli odotuksia suurempi. Liikevaihto kasvoi viime vuoden vastaavasta ajankohdasta yhdeksän prosenttia, kun valuuttakurssien muutosta ei oteta huomioon.

Nokia pitää ennallaan arvionsa, jonka mukaan liikevaihto on tänä vuonna 24,6–26,2 miljardia euroa ja kannattavuutta mittaava liikevoittoprosentti 11,5–14,0.

”Olemme hyvässä vauhdissa saavuttaaksemme kasvutavoitteemme myös tänä vuonna, ja vuoden 2023 näkymät pysyvät ennallaan. Odotamme kuitenkin kannattavuuden painottuvan enemmän toiselle vuosipuoliskolle”, Lundmark sanoo osavuosikatsauksessa.

Suurimman liiketoimintaryhmän eli matkapuhelinverkkojen liikevaihto kasvoi 13 prosenttia 2,6 miljardiin euroon, mutta liikevoitto kutistui 20 prosenttia 127 miljoonaan euroon.

Kiinteisiin verkkoihin erikoistuneen verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän liikevaihto kasvoi myös 13 prosenttia ja oli 2,2 miljardia euroa. Verkkoinfrastruktuurin liikevoitto sen sijaan lisääntyi 76 prosenttia 344 miljoonaan euroon.

Yksittäisistä markkina-alueista Nokia menestyi erittäin hyvin Intiassa, jossa liikevaihto yli nelinkertaistui vuoden takaisesti 853 miljoonaan euroon.

Syynä on Intian suurimman teleoperaattorin Reliance Jion kanssa viime vuonna solmittu sopimus viidennen sukupolven (5g) matkapuhelinverkkotekniikasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita