Pörssisähkön keskihinta on laskenut huhtikuussa jo alle seitsemään senttiin kilowattitunnilta. Kuun verollinen keskihinta torstaihin mennessä oli 6,8 senttiä kilowattitunnilta.
Pörssisähkö on ollut verrattain edullista koko alkuvuoden. Esimerkiksi maaliskuussa keskihinta oli runsaat kahdeksan senttiä kilowattitunnilta.
Energiakriisin aikana suuri joukko suomalaisia vaihtoi sopimustyypin pörssisähköön, kun edulliset määräaikaiset sopimukset päättyivät. Esimerkiksi Heleniltä kerrottiin helmikuussa, että alkuvuonna lähes 90 prosenttia sen asiakkaista valitsi kiinteän sopimuksen päätyttyä pörssisähkön.
Myös muiden sopimustyyppien hinnat ovat laskeneet, selviää Energiaviraston ylläpitämästä vertailupalvelusta. Edullisimmassa vähintään vuoden mittaisessa sähkösopimuksessa sähköenergia maksaa nyt 9,4 senttiä kilowattitunnilta. Sopimus on kaksivuotinen ja sitä tarjoaa Lumme Energia.
Lyhyempiaikaisissa kiinteissä sopimuksissa hinta on vielä hieman edullisempi. Määräaikaisen sopimuksen ideana on suojautua sähkön hinnan odottamattomilta vaihteluilta, joten lyhyiden sopimusten mielekkyyttä kannattaa etenkin lämpimiä kesäkuukausia vasten miettiä tarkoin.
Energiaviraston palvelun edullisimmassa toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa sähköenergia maksaa nyt noin yhdeksän senttiä kilowattitunnilta. Sitä tarjoaa KSS Energia.
Toistaiseksi voimassa olevista ja pörssisähkönhintaan perustuvista sopimuksista voi irtautua 14 päivän irtisanomisajalla, kun kiinteistä sopimuksista eroon pääsy onnistuu vain poikkeustilanteissa.
Viikonloppuna toimintansa aloittaneen Olkiluodon kolmosreaktorin odotetaan laskevan sähkönhintoja Suomessa parin kuukauden kuluessa, arvioi Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä HS:lle.
Leskelän mukaan tulevaisuudessa on varauduttava siihen, että sähkönhinta vaihtelee enemmän kuin mihin Suomessa totuttiin ennen energiakriisiä. Sähkön johdannaispörssin mukaan loppuvuonna sähkönhinta vaihtelee noin viiden ja kahdeksan sentin välillä kilowattitunnilta.
HS:n laskurilla voit vertailla omaa sähkösopimustasi muihin vaihtoehtoihin. Laskurin antamissa hinnoissa on huomioitu se, että toukokuun alussa sähköenergian arvonlisävero palautuu 10 prosentista 24 prosenttiin kilowattitunnilta.
Oikaisu 21.4.2023 kello 10.16: Jutun lopussa sanottiin aiemmin virheellisesti, että toukokuun alussa sähköenergian arvonlisävero palautuu 10 sentistä 24 senttiin kilowattitunnilta. Kyse on tosiasiassa prosenteista, eli vero nousee 24 prosenttiin.