Euroopan parlamentti siunasi krypto­maksujen jäljittämistä koskevan sääntelyn

Tarkoituksena on vaikeuttaa virtuaalivaluuttojen hyödyntämistä rikollisiin tarkoituksiin.

Parlamentti äänesti Strasbourgissa kryptovarantojen siirtoa ja jäljittämistä koskevasta säädöksestä selvin äänin. Kuvassa bitcoinin louhintalaitteistoa Floridassa huhtikuussa 2022.

| Päivitetty

Rikollinen pelailu kryptovaluutoilla on vaikeutumassa Euroopan talousalueella, kun uusi kryptosääntely etenee kohti maaliviivaa.

Torstaina Euroopan parlamentti antoi oman hyväksyntänsä kryptomaksujen jäljittämiselle, rahanpesun estämisen parantamiselle sekä valvonnan ja kuluttajansuojan yhdenmukaistamiselle. Tarkoituksena on muun muassa vaikeuttaa virtuaalivaluuttojen hyödyntämistä rikollisiin tarkoituksiin.

Parlamentti äänesti Strasbourgissa kryptovarantojen siirtoa ja jäljittämistä koskevan säädöksen hyväksymisestä selvin äänin. Niin ikään se hyväksyi toisen lakiehdotuksen, joka luo yhteiset säännöt kryptovaluuttojen valvonnalle, kuluttajansuojalle ja ympäristövastuullisuudelle.

Jäsenmailta tarvitaan yhä poliittinen siunaus uudistuksille, mutta siinä pitäisi olla kyse enää muodollisuudesta.

Kryptovaluutoissa huolena on ollut niiden omistajan heikko asema, sääntelyn pirstoutuminen kansallisiksi pistotoimiksi ylikansallisella markkinalla sekä mahdollisuus käyttää kryptovaluuttaa rikollisten varojen piilotteluun.

Neuvonantaja Hanna Heiskanen Finanssivalvonnasta huomauttaa, että EU:n rahanpesua koskeva sääntely on jo tuonut kiristyksiä kryptomarkkinoille. Tuolloin jäsenvaltiot laitettiin rekisteröimään toimijat ja valvomaan palveluntarjoajien mekanismeja huomata terrorismin rahoittamista ja rahanpesua.

Hän pitää kuitenkin uutta pakettia merkittävänä.

”Se tuo sääntelyllään nämä [palveluntarjoajat] nyt paljon lähemmäs sitä, mitä edellytetään muiltakin perinteisiltä finanssisektorin toimijoilta”, hän sanoo.

Kryptovaluutat ovat tarjonneet rikollisille huomattavaa etua, koska varoja on voinut liikutella anonyymisti paljon perinteistä rahaa helpommin.

Uusi sääntely laajentaa rahojen siirtämistä koskevan "matkasäännön" myös kryptopuolelle. Jatkossa tiedot omaisuuden siirtäjästä ja saajasta täytyy tallentaa ja toimittaa palveluntarjoajalta toiselle.

Palveluntarjoajat ovat velvollisia toimittamaan tiedot viranomaisille, jos tutkinnassa on rahanpesu tai terrorismin rahoitus.

Jos kokonaisuus on jatkoa rahanpesun torjuntasääntelylle, se on iso asia myös kryptosijoittajien suojalle. Heiskanen katsoo, että suurin turva on alan palveluntarjoajille tuleva toimilupavaatimus.

”Se taso, mikä pääsee markkinoille, tulee varmaan nousemaan. Tai ainakin siinä on tiukempi seula”, hän sanoo.

Sijoittajat näkevät julkisista rekistereistä, onko palveluntarjoaja hyväksytty. Myös esimerkiksi valitusmekanismien on oltava kunnossa.

”Valvonnan ja vaatimusten tiukentuminen on isossa kuvassa se, mikä sitä sijoittajan suojaa saattaa parantaa”, hän sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita