Energiateollisuuden kysely: Ydin­voiman kannatus on noussut ennätys­tasolle

Ydinvoiman kannatusta on mitattu yhtäjaksoisesti vuodesta 1983, eikä kannatus ole koskaan aikaisemmin ollut näin suurta.

Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikkö hyväksyttiin torstaina virallisesti vastaanotetuksi. Teollisuuden Voima luovutti Arevan ja Siemensin muodostamalle konsortiolle vastaanottotodistuksen.

Ydinvoiman kannatus on noussut Suomessa ennätystasolle, ilmenee Energiateollisuuden teettämästä kyselystä. Jopa 68 prosenttia vastanneista suhtautuu ydinvoimaan myönteisesti ja vain kuusi prosenttia kielteisesti.

Ydinvoiman kannatusta on mitattu yhtäjaksoisesti vuodesta 1983, eikä kannatus ole koskaan aikaisemmin ollut näin suurta.

Täysin myönteisesti ydinvoimaan suhtautui 31 prosenttia ja pääpiirteissään myönteisesti 37 prosenttia vastaajista. Täysin kielteisiä löytyi yksi prosentti, ja viisi prosenttia sanoi suhtautuvansa pääpiirteissään kielteisesti.

Vastaajista 69 prosenttia piti ydinvoimaa tärkeänä keinona torjua ilmastonmuutosta.

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä muistutti tulevaa hallitusta, että sillä on tärkeä tehtävä edistää vihreää siirtymää ja kilpailukykyä. Ydinenergialain uudistaminen on tärkeä etappi, jotta luvitus saadaan sujuvaksi ja pienydinvoimaloiden tyyppihyväksyntä tulee mahdolliseksi.

”Keskeistä on luoda pitkällä tähtäimellä ennakoitava toimintaympäristö, joka kannustaa uusiin investointeihin. Ydinvoimalaitosten luvitusta tulee päivittää ripeästi, jotta se vastaa paremmin pienempien sekä sarjavalmisteisten reaktoreiden tarpeisiin. Tämä, jos mikä vie vihreän siirtymän maaliin”, Leskelä sanoi tiedotteessa.

Energiateollisuuden ydinvoima-asiantuntija Annina Alasaari totesi, että tarve vähäpäästöiseen sähköön kasvaa vauhdilla.

”Kohtuuhintainen ja vähäpäästöinen energia houkuttelee jo nyt uusia teollisuuden investointeja Suomeen ja parantaa samalla Suomen kilpailukykyä”, Alasaari sanoi.

Hän huomautti, että ydinvoimalle avautuu uusia sovelluskohteita. Kehitteillä on kaukolämpöreaktoreita, joista voi tulla uusi vaihtoehto kaupunkien lämmittämiseen ja samalla lämmityksen päästövähennyksiin.

Kyselyn aineiston keräsi Kantar Public maaliskuussa ja huhtikuussa. Kyselyyn vastasi tuhat ihmistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita