Norjan öljy­­rahasto ei tue ympäristö­järjestön vaatimusta öljy­jätti BP:n yhtiö­kokouksessa

Ympäristöjärjestö vaatii öljyjätti BP:tä kiristämään ilmastotavoitteitaan myös myymiensä tuotteiden osalta.

Ympäristöjärjestö haastaa öljyjätti BP:n ilmastotoimet yhtiökokouksessa.

Norjan valtion niin sanottu öljyrahasto ilmoitti viikonloppuna vastustavansa öljyjätti BP:n yhtiökokouksessa ympäristöjärjestön esitystä yhtiön ilmastotavoitteiden kiristämisestä. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Follow This -niminen järjestö teki ensi viikolla järjestettävälle yhtiökokoukselle esityksen, jonka mukaan BP:n myymien tuotteiden käytöstä aiheutuvien hiilidioksidipäästöjen tulisi vähentyä Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaisesti.

Yhtiö itse on arvioinut, että sen myymien tuotteiden aiheuttamat päästöt kasvavat vuoteen 2030 asti. Yhtiön on jo sitoutunut vähentämään itse tuottamiensa ja välittämiensä tuotteiden hiili-intensiteettiä, mutta tuotannon ja myyntimäärien kasvu tarkoittaa silti kokonaispäästöjen kasvua.

Norjan valtion sijoitusrahasto on maailman suurimpia sijoittajia. Rahaston sijoitusvarallisuuden arvo on noin 1 258 miljardia euroa.

Rahasto ei perustellut päätöstään. Viime vuonna rahasto kertoi kiristävänsä linjaansa yhtiöissä, joiden ilmastotavoitteet eivät ole uskottavia. Jokaista tapausta punnitaan kuitenkin erikseen, rahasto on kertonut.

BP:n hallitus on kehottanut osakkeenomistajia äänestämään esitystä vastaan, koska hallituksen mukaan on epäselvää mitä yhtiön tarkalleen ottaen ehdotetaan tekevän.

Follow This kritisoi öljyrahaston päätöstä Reutersille sähköpostitse.

”Rahasto reputti uuden ilmastopolitiikkansa ensimmäisen kunnollisen testin”, järjestön perustaja Mark van Baal kirjoittaa.

Norjan öljyrahasto omisti viime vuoden lopussa 2,7 prosenttia BP:n osakkeista. BP kertoi helmikuussa hidastavansa vuonna 2019 julkistettuja suunnitelmiaan öljyn ja maakaasun tuotannon vähentämiseksi.

Ympäristöjärjestöt ovat viime vuosina vaatineet useiden yhtiöiden yhtiökokouksissa ilmasto- ja muiden ympäristötoimien kiristämistä. Esitysten menestys on vaihdellut.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita