Japanissa on tutkimuslaitos Nomuran mukaan tyhjänä yli 11 miljoonaa taloa. Määrä vastaa noin 13 prosenttia kaikista omakotitaloista. Nomura ennakoi osuuden kasvavan peräti 30 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.
”Se tarkoittaisi, että keskimäärin jokaisella omakotitalolla olisi naapurinaan tyhjä talo. Tyhjiä taloja käytetään herkästi roskien dumppaamiseen, talot ovat vaarassa romahtaa ja ne voivat houkutella epäilyttäviä ihmisiä”, Nomura kirjoittaa.
Japanissa vanhoja taloja ei perinteisesti arvosteta, vaan tapana on purkaa vanhaa ja rakentaa tilalle uutta. Siksi perilliset kieltäytyvät usein perinnöistä taikka perinnöksi saatu kiinteistö vain jätetään tyhjilleen rapistumaan.
Vähenevän väkiluvun maassa viranomaiset ovat kuitenkin huolissaan kasvavan rapistuvien talojen määrän vaikutuksesta asuinympäristöihin ja turvallisuuteen.
Nomuran mielestä vanhojen talojen purkukustannuksiin olisikin hyvä jakaa lisää avustuksia.
Maahan on myös perustettu kiinteistönvälitysyhtiöitä, jotka markkinoivat kiinteistöjä esimerkiksi australialaisille ja yhdysvaltalaisille remonttitaitoisille ja -haluisille ostajille.
The New York Times -lehti kertoo australialais-japanilaisesta pariskunnasta, joka osti Tokion läheltä 160-neliöisen vuonna 1989 rakennetun talon 23 000 dollarilla (noin 21 000 euroa). Perikunta oli kieltäytynyt vastaanottamasta taloa, joka oli jätetty tavaroineen päivineen tyhjilleen vuosiksi.
Pariskunta kertoo remonttiprojektistaan Youtube-kanavallaan.