OP: Kolmen kuukauden euribor ei ole enää asunto­velallisille houkutteleva vaihtoehto

Euribor-korot ovat toipuneet vauhdilla maaliskuun pankkiturbulenssin aiheuttamasta notkahduksesta.

Euribor-korot ovat nousseet maaliskuun pohjanoteerauksista.

Euribor-korot ovat toipuneet maaliskuun notkahduksesta niin vauhdikkaasti, että kolmen kuukauden euribor ei ole enää asuntovelkaisille yhtä houkutteleva vaihtoehto lainan viitekoroksi kuin muutama kuukausi sitten, katsoo OP-ryhmä.

Yleisesti asuntolainojen viitekorkoina käytetyt euriborit notkahtivat maaliskuussa hetkellisesti pankkiturbulenssin takia. Sen jälkeen korot ovat nousseet, koska korkomarkkinat ovat rauhoittuneet ja Euroopan keskuspankin koronnosto-odotukset ovat vahvistuneet.

Erityisesti kaikkein lyhimmät euribor-korot ovat toipuneet vauhdilla. Kolmen kuukauden euribor on esimerkiksi kohonnut 3,29 prosenttiin eli selvästi maaliskuun alun tasojen yläpuolelle ja korkeimmilleen vuoden 2008 jälkeen.

”Lyhyt kolmen kuukauden euribor-korko ei ole enää asuntovelallisille yhtä houkutteleva vaihtoehto kuin muutama kuukausi sitten. 12 kuukauden euriborin ja 3 kuukauden euriborin välinen ero on supistunut alle 0,6 prosenttiyksikköön, ja ero tulee näkemyksemme mukaan kapenemaan entisestään EKP:n koronnostosyklin edetessä”, kirjoittaa OP-ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen kommentissaan.

Asuntolainojen suosituin viitekorko eli 12 kuukauden euribor-korko on noussut maaliskuun pohjanoteerauksesta jo yli 0,5 prosenttiyksiköllä 3,8 prosenttiin, mutta se ei ole vielä palannut maaliskuun alun tasoille. Kahdentoista kuukauden euribor noteerattiin maanantaina 3,865 prosenttiin.

OP-ryhmä ennustaa, että euribor-koroissa on edelleen nousuvaraa. Pankkiryhmä neuvoo, että asuntovelallisten on syytä varautua jatkossakin korkokustannusten nousuun.

”Korkojen nousuvara määräytyy pitkälti EKP:n tulevien toimien perusteella, ja keskus­pankkiirien viimeaikaisten kommenttien perusteella keskuspankin koronnostosykli on jatkumassa kesään asti”, Hännikäinen kirjoittaa.

Esimerkiksi Belgian keskuspankin pääjohtaja, EKP:n neuvoston jäsen Pierre Wunsch sanoi maanantaina brittilehti Financial Timesille, että keskuspankki ei voi lopettaa ohjauskorkojen nostoja ennen kuin palkkojen nousussa tapahtuu hidastumista.

EKP päätti maaliskuussa nostaa talletuskorkoaan 0,50 prosenttiyksikköä 3,00 prosenttiin. Keskuspankin seuraava kokous on ensi viikon torstaina.

OP-ryhmä odottaa, että 12 kuukauden euribor kohoaa kesän ja alkusyksyn aikana hieman neljän prosentin yläpuolelle.

Hännikäisen mukaan korkojen pidemmän aikavälin näkymiin liittyy nyt merkittävää epävarmuutta. Nykynäkymän perusteella korot ovat kuitenkin asettumassa korkeammalle kuin viime vuosina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita