Kalifornialaisen First Republic -pankin osake romahti tiistaina ennätyshalvaksi sen jälkeen, kun pankki kertoi menettäneensä alkuvuonna yli 100 miljardin dollarin edestä talletuksia.
Yksityispankkitoimintaan ja varainhoitoon erikoistuneen First Republicin asiakkaina on ollut muun muassa it-rikkaita. Pankki ajautui maaliskuussa talletuspaon tuloksena niin suuriin vaikeuksiin, että se tarvitsi pelastuspaketin, johon kuului suurpankkien antama 30 miljardin dollarin talletus.
Maanantaina First Republic kertoi tulosjulkistuksensa yhteydessä selvittävänsä nyt vaihtoehtojaan, kuten taseen uudelleenjärjestelyä. Se aikoo supistaa tasettaan ja aloittaa säästötoimet, joihin kuuluu johdon palkkioiden madaltaminen, toimitilojen vähentäminen ja henkilöstön määrän supistaminen noin 20–25 prosentilla huhti–kesäkuussa.
”Tuloksen perusteella First Republicin tilanne on todella tiukka. Pankin kuntoon laittaminen tulee olemaan vähintäänkin iso työmaa”, sanoo Autonomous Researchin analyytikko David Smith uutistoimisto Reutersille.
First Republicin osakekurssi oli tiistaina kello 18 Suomen aikaan 26 prosentin luisussa New Yorkin pörssissä. Hurjimmillaan osake kävi 29 prosentin syöksyssä historiansa alhaisimmassa hinnassa.
Osake sukelsi jo maanantaina pörssipäivän jälkeisessä kaupankäynnissä yli 22 prosenttia.
Sijoittajien huomio keskittyi pankin rajuun talletuspakoon, vaikka yhtiön tulos oli odotuksia parempi. Pankin osakekohtainen tulos oli 1,23 dollaria alkuvuonna. Refinitivin mukaan analyytikot odottivat 0,85 dollaria. Pankin osakekurssi oli maanantaina varsinaisen pörssipäivän aikana, siis ennen tuloksen julkistamista, noussut 12,2 prosenttia.
First Republicin tulostilaisuus oli napakka, eikä johto vastannut sijoittajien ja analyytikkojen kysymyksiin. Janney Montgomery Scottin analyytikon Timothy Coffeyn mieleen tilaisuus ja johdon vähäpuheisuus toivat mieleen finanssikriisin 2008 ajat, kertoo Reuters.
First Republicin talletusten määrä oli joulukuun lopussa 176,4 miljardia dollaria, kun taas maaliskuun lopussa luku oli vajonnut 104,5 miljardiin dollariin. Näissä luvuissa on mukana suurpankkien antama talletus, jota ilman talletusten määrä vajosi miltei 102 miljardia dollaria.
Pankin vaikeudet nousivat esiin sen jälkeen, kun yhdysvaltalaiset Silicon Valley Bank (SVB) ja Signature Bank kaatuivat maaliskuussa. Samalla luottamus alueellisiin pankkeihin Yhdysvalloissa romahti, ja asiakkaat ryhtyivät siirtämään varojaan isompiin ja vakaampina pidettäviin rahoituslaitoksiin.
Yhtiön mukaan talletustilanne alkoi tasaantua maaliskuun lopussa ja sama tilanne on jatkunut toistaiseksi.