Sota työnsi Nokian Renkaiden tuloksen odotuksia enemmän tappiolle

Nokian Renkaiden liiketulos ilman kertaluonteisia eriä oli 14,1 miljoonaa euroa tappiollinen, kun se vuotta aiemmin oli 34,6 miljoonaa euroa voitollinen.

Nokian Renkaiden pääkonttori Nokialla.

Ajoneuvoja renkaita valmistavan Nokian Renkaiden liiketulos vajosi alkuvuonna tappiolliseksi. Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan takia yhtiö myi Pietarissa sijainneen suurimman tehtaansa, mikä on supistanut tuotantoa ja myyntiä.

Nokian Renkaiden liikevaihto oli tammi–maaliskuussa 236,4 miljoonaa euroa, mikä on 25 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten samalla ajanjaksolla.

Liiketulos ilman kertaluonteisia eriä oli 14,1 miljoonaa euroa tappiollinen, kun se vuotta aiemmin oli 34,6 miljoonaa euroa voitollinen.

Analyytikot arvioivat ennalta, että yhtiön liikevaihto olisi ollut 272,4 miljoonaa euroa ja liiketappio ilman kertaluonteisia eriä 11,4 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Jukka Moisio painottaa, että kannattavuus alkaa parantua vuoden toisella jälkipuoliskolla.

”Lisäämme kapasiteettia ydinmarkkinoillamme, mutta kuten olemme aiemmin kertoneet, vuoden 2023 ensimmäinen puolisko on meille haastava heikon toimituskyvyn vuoksi”, Moisio sanoo osavuosikatsauksessa.

Pietarin-tehtaan myymisen takia Nokian Renkaat ei pysty valmistamaan kesärenkaita yhtä paljon kuin ennen. Syksyllä ahdingon pitäisi helpottaa, koska silloin myydään talvi- ja ympärivuotisia renkaita.

Yhtiö pitää ennallaan arvionsa, jonka mukaan liikevaihto on tänä vuonna 1 300–1 500 miljoonaa euroa ja kannattavuutta mittaava liikevoittoprosentti ilman kertaluonteisia eriä 6–8.

Viiden vuoden kuluessa tavoitteena on kahden miljardin euron liikevaihto ja liikevoittoprosentin kasvattaminen 15:een.