Tallink irti­sanoo satoja Virossa ja Latviassa

Yhtiö perustelee henkilöstövähennyksiä matkusta-alusten vuokrauksella ulkomaille ja palkankorotuksilla Virossa.

Isabelle siirtyy kesällä Tallinnan satamasta Kanadaan.

Tallink on aloittanut irtisanomisneuvottelut, jotka koskevat 400 työntekijää Virossa ja sataa Latviassa.

Kahden aluksen vuokraaminen pois yhdistettynä Viron merimiesten ammatti­yhdistyksen, Emsan, vaatimiin palkankorotus­vaatimuksiin tänä vuonna eivät jätä valinnanvaraa, toimitusjohtaja Paavo Nõgene perusteli Tallink Gruppin lehdistö­tiedotteessa.

Irtisanomiset koskevat pääosin laivojen palveluhenkilökuntaa. Ammattiyhdistys sai palkankorotus­vaatimuksensa läpi helmikuussa lakkouhan avulla.

Ammattiyhdistys yrittää kahden viikon neuvottelujen aikana vähentää irtisanottavien määrää, mutta sillä ei ole paljon mahdollisuuksia vaikuttaa niihin, Emsan puheenjohtaja Jüri Lember sanoi Viron yleisradioyhtiölle ERR:lle.

Matkustaja-alus Star lopettaa liikennöinnin Helsingin ja Tallinnan välillä toukokuun alussa ja siirtyy Irlantiin, jossa sen vuokraa Irish Continental Group. Viime aikoina Starilla on kuljetettu matkustajien lisäksi Yhdysvaltojen armeijan kalustoa Virosta Suomeen sotaharjoituksiin.

Risteilyalus Isabelle liikennöi ennen koronaviruspandemiaa Tukholman ja Riian välillä. Viime vuoden talvesta asti Viron sosiaalivakuutus­virasto on vuokrannut alusta ukrainalaisten pakolaisten majoituksen, ja alus on seissyt Tallinnan satamassa. Huhtikuussa aluksella majoittui 900 pakolaista.

Heinäkuun alusta alkaen Isabelle siirtyy Kanadaan, jossa sen vuokraa Bridgemans floatel L/P Bridgemans Services Group LP.

Tallinkin terminaali Riiassa on suljettu, eikä yhtiö paraillaan liikennöi Latviaan. Suunnitelmia linjan palauttamiseksi ei ole, sanoo lehdistöedustaja Katri Link Tallink Gruppista.

Helsingin ja Tallinnan välillä Starin on jo joulukuusta alkaen korvannut uusi Mystar. Lisäksi reitillä kulkee Megastar.

”Kolme shuttle-alusta Helsinki–Tallinna-välillä ei ole kannattavaa. Olemme etsineet Starille paikkaa ja olemme tyytyväisiä, että se on nyt löytynyt”, Katri Link sanoi.

Tallink Grupp onnistui viime vuonna pysäyttämään tappiokierteen, joka seurasi pandemian aikaisista matkustusrajoituksista.

Matkustajaliikenne on Linkin mukaan toipumassa, mutta ei ole vielä palautunut liikkumisrajoituksia edeltäneelle tasolle.

Mystar korvaa Tallinnan ja Helsingin välillä Starin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita