Euroopan unioni on nimennyt 19 verkkoalustaa, jotka joutuvat suurten käyttäjämääriensä vuoksi digipalvelusäädöksen (Digital Services Act, DSA) tiukimman sääntelyn piiriin.
Näitä ovat muun muassa Tiktok, Instagram ja Twitter sekä Youtube, Facebook, Snapchat ja Linkedin. Niillä on kaikilla yli 45 miljoonaa kuukausittaista käyttäjää.
EU:n digipalvelusäädöksen mukaan velvoitteet ovat tiukimmat erittäin suurille verkkoalustoille ja hakukoneille. Niiden on elokuusta alkaen muun muassa torjuttava tehokkaasti disinformaatiota ja vihasisältöä.
EU:n sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton sanoi lausunnossaan, etteivät nämä alustat ja hakukoneet enää neljän kuukauden kuluttua voi toimia ikään kuin ne olisivat ”liian suuria välittääkseen”.
Alle 45 miljoonan käyttäjän rajan ovat ilmoittaneet jäävänsä muun muassa musiikin suoratoistopalvelu Spotify, treffisovellus Tinder sekä kodinvuokrausalusta Airbnb.
Breton sanoi, että neljästä viiteen uutta alustaa voitaisiin lisätä tiukimman sääntelyn piiriin kuuluvien alustojen luetteloon tulevien viikkojen aikana, mutta ei kertonut, mistä alustoista on kyse.
Säädöksen tarkoitus on suojata käyttäjiä laittomalta sisällöltä, lisätä digitaalisten palveluiden läpinäkyvyyttä ja rajoittaa jättiyritysten valta-asemaa markkinoilla.
Elokuun 25. päivään mennessä erittäin suurten alustojen on annettava Euroopan komissiolle ensimmäinen vuotuinen riskiarviointi, jossa ne kertovat, miten ne aikovat käsitellä mielenterveyteen ja sukupuoleen perustuvaan väkivaltaan liittyvää sisältöä.
Toistuvista rikkomuksista EU voi määrätä verkkoalustoille sakkoja, jotka ovat enintään kuusi prosenttia alustojen vuosittaisesta maailmanlaajuisesta myynnistä.
Komission varapuheenjohtaja Margrethe Vestager sanoi tiukimman sääntelyn piiriin kuuluvien alustojen nimeämisen olevan valtava edistysaskel säädökselle, joka tuo ”merkittävää läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta alustoihin ja hakukoneisiin”.
Digipalvelusäädös hyväksyttiin EU-parlamentissa viime kesänä.
Oikaisu 26.4. kello 21.09: Lisätty juttuun maininta, että tieto Spotifyn, Tinderin ja Airbnb:n jäämisestä 45 miljoonan käyttäjän rajan alle perustuu yritysten omaan ilmoitukseen.