Osa jää ilman sähkö­hyvitystä, viran­omainen odottaa ”isoa määrää” valituksia yrittäjiltä

Sähköyhtiöt eivät pysty maksamaan sähköhyvityksiä y-tunnuksella sähkösopimuksen tehneille kuluttajille, vaikka ne voivat olla siihen oikeutettuja.

Sähköhyvityslaki tuli voimaan maaliskuun alussa.

Energiavirasto odottaa saavansa kuluttajiksi rinnastettavilta yrittäjiltä paljon valituksia puuttuvista sähköhyvityksistä.

Laki takautuvasti maksettavasta väliaikaisesta sähköhyvityksestä tuli voimaan maaliskuun alussa, ja jotkut sähköyhtiöt ovat hyvityksiä jo tehneet.

Alun perin sähköhyvitys oli määrä maksaa vain kuluttajille, jotka ovat solmineet sähkösopimuksen henkilötunnuksella.

Eduskunta kuitenkin tarkensi hallituksen lakiesitystä siten, että sähköhyvitys pitää maksaa kuluttajasuojalain määritelmän mukaiselle kuluttajalle, vaikka sähkösopimusta ei olisi tehty henkilötunnuksella.

Lain täytäntöönpanosta vastaava Energiavirasto linjasi viime viikolla, että sähköhyvitys voidaan maksaa sähkösopimuksen yritysten y-tunnuksella tehneille yksityisille elinkeinon­harjoittajille eli käytännössä kuluttajille, joka ovat toiminimiyrittäjiä.

Viraston linjauksen mukaan hyvityksen maksamisen edellytyksenä on, että yli puolet y-tunnuksella solmitun sopimuksen sähkönkulutuksesta on mennyt yksityiseen kotitalous­käyttöön.

Ongelma on se, että sähköhyvitysten käytännön maksamisesta vastuussa olevilla sähköyhtiöillä ei ole tällaisia tietoja.

”Käytännössä jokainen tapaus täytyy arvioida tapauskohtaisesti erikseen ja tehdä harkinta, että täyttääkö tapaus kriteerit”, sanoo Energiaviraston sähkömarkkinoista vastaava johtaja Antti Paananen.

Koska sähköyhtiöillä ei ole tietoja y-tunnuksella sähkösopimuksen tehneiden sähkönkäytön jakautumisesta, päätökset oikeudesta sähköhyvitykseen ja hyvityssummasta tehdään viranomaispäätöksinä Energiavirastossa.

Valitusprosessi menee siten, että y-tunnuksella sähkösopimuksen tehneet kuluttajat tekevät ensin reklamaation sähköyhtiöön puuttuvasta tai virheellisestä sähköhyvityksestä.

Sähköyhtiöt eivät käytännössä pysty ratkaisemaan reklamaatioita. Sähköyhtiön vastineen jälkeen y-tunnuksella sähkösopimuksen tehnyt voi hakea päätöstä hyvityksestä Energiavirastolta.

Energiavirasto avaa vapun jälkeen tiistaina sähköisen asiointilomakkeen. Sen kautta y-tunnuksella sähkösopimuksen tehneet kuluttajat voivat jättää hakemuksen, jos hyvityksen maksamisessa on heidän mielestään tapahtunut virhe tai kuluttaja ei ole saanut hyvitystä, vaikka olisi siihen mielestään oikeutettu.

Energiaviraston Paananen sanoo, että virastolla ei ole tarkkaa tietoa, kuinka moni kuluttajista on solminut esimerkiksi omakotitalonsa sähkösopimuksen y-tunnuksella.

Paananen arvioi, että tällaisia kuluttajia voi olla ”hyvinkin paljon”, koska Suomessa on noin 250 000 toiminimiyrittäjää ja yli 40 000 maatilayrittäjää.

”Näistä vain prosenttikin on iso määrä”, Paananen sanoo.

Esimerkiksi kaksi prosenttia toiminimi- ja maatilayrittäjien määrästä on lähes 6 000 tapausta. Toistaiseksi Energiavirasto on saanut sähköpostitse vain muutaman päätöspyynnön.

Energiavirasto on palkkaamassa kolme työntekijää käsittelemään valituksia ja on Paanasen mukaan varautunut lisäämään määräaikaista työvoimaa, jos hakemusten käsittelyajat kasvavat.

Sähköhyvitystä voi saada silloin, jos kuluttajan sähköenergian hinta on ollut yli 10 senttiä kilowattitunnilta tai hänellä on ollut pörssisähkösopimus viime vuoden marras–joulukuussa tai tämän vuoden tammikuussa.

Sähköhyvitystä voi saada vain yksityiskäytön osuudesta sähkölaskua. Hyvitystä ei voi saada siitä osuudesta sähkölaskua, joka käytetään elinkeinotoimintaan.

Osakeyhtiöyrittäjät eivät saa sähköhyvitystä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita