Venäjä otti haltuunsa Fortumin omaisuuden Venäjällä
Venäjä on ottanut haltuunsa energiayhtiö Fortumin omaisuuden Venäjällä. Venäjän Vladimir Putin allekirjoitti asetuksen asiasta tiistaina. Asetuksen mukaan myös saksalaisen Uniperin Venäjän-omaisuus on otettu haltuun. Fortum myi Uniperin Saksan valtiolle joulukuussa 2022.
Maaliskuun alkuun mennessä Fortum oli ehtinyt tehdä 1,7 miljardin euron alaskirjaukset Venäjä-yksikköönsä. Tuolloin yhtiö arvioi Venäjän-toimintojensa arvoksi vajaat kaksi miljardia euroa.
Fortum on korostanut, että Venäjän määräys on väliaikainen eikä se anna Venäjän kansallisen valtion omaisuudenhoitovirastolle Rosimuštšestvolle oikeutta luovuttaa omaisuutta, vaan virasto käyttää omistajan valtuuksia.
Suhdanne painaa myös UPM:ää
Metsäyhtiö UPM:n vertailukelpoinen liiketulos paisui tammi–maaliskuussa peräti 29 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta 356 miljoonaan euroon, vaikka metsäteollisuuden useimpien tuotteiden kysyntä on heikentynyt viime kuukausina rajusti.
Myös yhtiön liikevaihto kasvoi alkuvuonna 11 prosenttia viime vuodesta ja oli 2 787 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen liikevoitto oli 12,8 prosenttia suhteessa liikevaihtoon eli parempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.
Suhdannekäänne näkyy siinä, että viime vuoden loppuun verrattuna tulos ja kannattavuus heikkenivät rajusti. Viime vuonna yhtiö teki kaikkien aikojen parhaan tuloksensa.
Vanerituotannon toiminnoissaan UPM kertoi aloittavansa muutosneuvottelut.
Stora Enson toimitusjohtaja ei kadu investointeja
Metsäyhtiö Stora Enson operatiivinen liiketulos romahti tammi–maaliskuussa 53 prosenttia verrattuna viime vuoteen eli 234 miljoonaan euroon. Yhtiön liikevaihto supistui vain kolme prosenttia 2 721 miljoonaan euroon eli kannattavuus heikkeni rajusti. Operatiivinen liiketulosprosentti laski 8,6 prosenttiin viime vuoden 18 prosentista.
Talouden laskusuhdanne painaa nyt kaikkien metsäyhtiöiden kannattavuutta.
Toimitusjohtaja Annica Bresky toteaa yhtiön tiedotteessa, että yhtiö on tehnyt kaksi vuotta ennätystuloksia. Suurten kartonki-investointien takana toimitusjohtaja seisoo tukevasti.
”Olemme investoineet niihin kartonkeihin, jotka ovat vähemmän volatiileja. Juoma- ja ruokapakkausten markkinat ovat säilyneet vakaina”, Bresky sanoi.
Finnair ylsi niukasti voitolle
Lentoyhtiö Finnairin vertailukelpoinen liikevoitto oli 0,9 miljoonaa euroa tammi–maaliskuussa. Yhtiö pinnisti plussalle viime vuoden vastaavan ajan 132,9 miljoonan euron tappioista. Finnair korostaa, että alkuvuosi on kausiluonteisesti heikoin.
Lentoyhtiön liikevaihto kasvoi 73,8 prosenttia edellisvuodesta ja oli 694,7 miljoonaa euroa. Myös yhtiön lentokoneiden matkustajamäärä kasvoi 71,8 prosenttia 2,6 miljoonaan henkilöön.
Nesteen tulos ylitti odotukset
Polttoainevalmistaja Nesteen alkuvuoden tuloskehitys päihitti ennusteet. Yhtiö kertoo vertailukelpoisen käyttökatteen nousseen 830 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavan ajan 578 miljoonasta eurosta.
Nesteen liikevaihto sen sijaan supistui 5298 miljoonaan euroon tammi–maaliskuussa viime vuoden vastaavan ajankohdan 5523 miljoonasta eurosta. Yhtiön mukaan liikevaihdon supistuminen johtui markkina- ja myyntihintojen laskusta, jolla oli noin 0,4 miljardin euron negatiivinen vaikutus.
Erityisesti Nesteen öljytuotteiden tulos vahvistui. Öljytuotteissa vertailukelpoinen käyttökate oli 393 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli 137 miljoonaa euroa.
Uusiutuvien tuotteiden tulos oli Nesteen mukaan vahva, vaikka vertailukelpoinen käyttökate pysyi liki ennallaan 415 miljoonassa eurossa.
Cargotec aikoo eriyttää Kalmarin ja Hiabin
Lastin- ja kuormankäsittely-yhtiö Cargotec aikoo selvittää ydinliiketoimintojensa Kalmarin ja Hiabin eriyttämistä kahdeksi itsenäiseksi yhtiöksi. Jos hanke toteutuu, listattaisiin Kalmar erillisenä yhtiönä Helsingin pörssiin ensi vuonna.
Tavoitteena olisi luoda kaksi alallaan maailman johtaviin kuuluvaa yhtiötä, Cargotec kertoo. Kalmarista tulisi kontinkäsittelyyn ja raskaaseen logistiikkaan erikoistunut yhtiö, kun taas Hiab erikoistuu ajoneuvojen kuormankäsittelyyn.
Cargotecin hallitus uskoo, että yhtiöiden eriyttäminen voisi kasvattaa omistaja-arvoa. Erillisinä yhtiöinä Kalmar ja Hiab voisivat kasvaa nopeammin, olla selkeämpiä johdettavia ja sijoittajien kannalta houkuttelevampia.
Meta selvisi odotuksia paremmin
Somejätti Meta on ylittänyt ennusteet ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Facebookin, Instagramin ja Whatsappin omistava yritys kertoi tehneensä 5,7 miljardia dollaria voittoa tammi–maaliskuussa.
Laskua viime vuoden vastaavaan aikaan oli 24 prosenttia. Tulos silti ylitti ennakko-odotukset, sillä Meta kertoi maaliskuussa jättimäisistä irtisanomisista.
First Republic -pankki yhä ongelmissa
Kalifornialaisen First Republic -pankin osake on romahtanut ennätyksellisen halvaksi. Pankki kertoi maanantai-iltana Suomen aikaa menettäneensä alkuvuonna yli 100 miljardin dollarin edestä talletuksia.
Pankin ongelmia kuvaa se, että vielä maaliskuun alussa osake maksoi 122,5 dollaria. Keskiviikkona 15 minuuttia kaupankäynnin alkamisen jälkeen osake maksoi enää 6,8 dollaria. Osake on siis halventunut alle kahdessa kuukaudessa yli 90 prosenttia.
Luksusjätti paisuu
Ranskalaisen luksusyhtiön LVMH:n markkina-arvo ylitti 500 miljardin dollarin rajapyykin maanantaina. Kyseessä on ensimmäinen eurooppalainen yritys, jonka osakkeiden arvo on noussut puoleen biljoonaan dollariin.
LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton -yhtiön osakkeen hinta kävi maanantaina 904,6 eurossa. LVMH:n osakekanta on uutistoimisto Reutersin mukaan 502 miljoonaa osaketta, mikä tarkoittaa markkina-arvon nousseen runsaaseen 454 miljardiin euroon eli noin 500,2 miljardiin dollariin.
Hedin Automotive ostaa Delta Auton
Hedin Automotive kasvattaa osuuttaan suomalaisesta autokaupasta ostamalla Delta Auton. Kaikki Delta Auton ja sen emoyhtiön Delta Motor Groupin osakkeet, liiketoiminnot ja työntekijät siirtyvät Hedin Automotivelle.
Perinteikkäällä Delta Autolla on 13 toimipistettä, ja se edustaa yhdeksää automerkkiä.
Hedin Automotive on ruotsalaisen Hedin Mobility Groupin suomalainen tytäryhtiö. Hedin tuli Suomen markkinoille viime vuonna ostamalla Laakkonen-ketjun.