Euro­alueen talous horjuu yhä taantuman partaalla

Euroalueen talous kasvoi alkuvuonna vain 0,1 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä.

Saksan talouden seisahtuminen rasittaa euroaluetta. Rahtialuksesta purettiin lastia Hampurin satamassa viime lokakuussa.

| Päivitetty

Euroalueen talous kasvoi aavistuksen alkuvuonna, mutta ekonomistien odotuksia vähemmän. Uusien tietojen perusteella talous ei ole vajonnut taantumaan, mutta elintasoa mittaavan bruttokansantuotteen kehitys on erittäin vaatimatonta.

Euroopan unionin tilastokeskuksen Eurostatin perjantaina julkaisemien ennakkotietojen perusteella kausivaihtelusta tasoitettu bruttokansantuote kasvoi tammi–maaliskuussa 0,1 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Se oli odotuksia vähemmän, sillä uutistoimisto Reutersin mukaan ekonomistit arvioivat ennalta talouden kasvaneen 0,2 prosenttia.

Edellisellä vuosineljänneksellä eli loka–joulukuussa talous ei kasvanut lainkaan, sillä bruttokansantuotteen muutos oli 0,0 prosenttia. Viime vuoden lopussa monet ekonomistit uskoivat talouden suistuvan alkuvuonna taantumaan.

”Taantuman vaara ei ole ohitse, vaikka energiakriisi on hellittänyt. Inflaatiopaineet euroalueella ovat edelleen suuret ja Euroopan keskuspankki voi joutua kiristämään rahapolitiikkaa ennakoitua enemmän”, sanoo finanssiyhtiö Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.

Keskuspankki ilmoittaa rahapoliittisesta päätöksestään ensi torstaina.

Viime vuoden vastaavasta ajankohdasta euroalueen talous kasvoi kuluvan vuoden alussa 1,3 prosenttia, mikä oli 0,1 prosenttiyksikköä odotuksia vähemmän.

Ennakkotietojen perusteella euroalueen suurimmista valtioista bruttokansantuotteen muutos edellisestä vuosineljänneksestä oli Saksassa 0,0 prosenttia, Ranskassa 0,2 prosenttia, Italiassa 0,5 prosenttia ja Espanjassa 0,5 prosenttia. Ennakkotietoja Suomesta ei ole vielä julkaistu.

”Talouden näkymät ovat muuttuneet viime vuoden lopusta hieman valoisammiksi, sillä talous ei supistunut alkuvuonna niin kuin monet uskoivat. Inflaatio on edelleen nopeaa eikä Euroopan keskuspankki voi perääntyä rahapolitiikan kiristämisestä. Tästä huolimatta pidän hyvinkin mahdollisena, että euroalue väistää taantuman”, sanoo finanssiyhtiö Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto.

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) arvioi kolme viikkoa sitten euroalueen talouden kasvavan tänä vuonna 0,8 prosenttia ja ensi vuonna 1,4 prosenttia. Talouskasvu kuitenkin hidastuu merkittävästi, sillä viime vuonna bruttokansantuote kasvoi 3,5 prosenttia.

”Etelä-Euroopassa talouskasvu oli alkuvuonna kohtalaisen vahvaa, mikä joutuu palvelujen kysynnän kuten matkailun lisääntymisestä. Se, että talouskasvu oli odotuksia hitaampaa, johtui ennen kaikkea Saksasta, jonka painoarvo on hyvin suuri”, sanoo Suomen Pankin euroalueen talouden toimistopäällikkö Markku Lehmus.

Talouskasvua verraten luotettavasti ennakoivan ostopäälliköiden indeksin perusteella nimenomaan palvelualat vahvistivat euroalueen taloutta myös huhtikuussa.

Euroalueen taloudella on verraten suuri merkitys Suomeen, sillä tavaraviennin arvosta 40 prosenttia menee eurovaltioihin.

Suomen talouskasvun IMF ennustaa seisahtuvan tänä vuonna nollaan, mikä vastaa kutakuinkin suomalaisten tutkimuslaitosten ennusteita. Ensi vuonna Suomen talous kasvaa IMF:n mukaan 1,3 prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita