Nesteen tulos ylitti odotukset, yhtiö odottaa uusiutuvissa poltto­aineissa kasvun vuotta

Neste ja myös muut öljy-yhtiöt ovat tehneet kovaa tulosta Venäjän hyökkäyssodan aikana.

Öljy-yhtiöiden voitot ovat paisuneet Venäjän sodan aikana. Nesteen mukaan öljyn jalostusmarginaalit ovat nyt supistumassa.

Polttoainevalmistaja Nesteen alkuvuoden tuloskehitys päihitti ennusteet. Yhtiö kertoo vertailukelpoisen käyttökatteen nousseen 830 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavan ajan 578 miljoonasta eurosta.

Käyttökate kuvaa yrityksen varsinaisen liiketoiminnan tulosta ennen poistoja, rahoituseriä ja veroja.

Nesteen liikevaihto sen sijaan supistui 5,298 miljardiin euroon tammi–maaliskuussa viime vuoden vastaavan ajankohdan 5,523 miljardista eurosta. Yhtiön mukaan liikevaihdon supistuminen johtui markkina- ja myyntihintojen laskusta, jolla oli noin 0,4 miljardin euron negatiivinen vaikutus.

Vara Researchin keräämän konsensusennusteen mukaan analyytikot odottivat Nesteen tekevän 5,864 miljardin euron liikevaihdon ja yhtiön vertailukelpoisen käyttökatteen olevan 782,5 miljoonaa euroa.

Erityisesti Nesteen öljytuotteiden tulos vahvistui. Öljytuotteissa vertailukelpoinen käyttökate oli 393 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli 137 miljoonaa euroa.

Uusiutuvien tuotteiden tulos oli Nesteen mukaan vahva, vaikka vertailukelpoinen käyttökate pysyi liki ennallaan 415 miljoonassa eurossa.

Tänä vuonna Neste keskittyy kasvun hakemiseen uusiutuvissa polttoaineissa. Kehityshankkeita on meneillään tuotantolaitoksissa Singaporessa, Rotterdamissa ja Kaliforniassa.

”Uusiutuvissa polttoaineissa tämä tulee olemaan meille kasvun vuosi”, sanoo Nesteen toimitusjohtaja Matti Lehmus.

Neste ja myös muut öljy-yhtiöt ovat tehneet kovaa tulosta Venäjän hyökkäyssodan aikana. Kansainvälinen öljymarkkina on hakenut uusia asentoja, ja kysynnässä ja tarjonnassa on ollut epätasapainoa.

Lehmus myöntää, että myös Nesteen öljyn jalostusmarginaalit ovat olleet historiallista tasoa korkeammalla. Neste kuitenkin arvioi, että nyt kuluvalla vuosineljänneksellä öljyn jalostusmarginaalit heikkenevät.

Nesteen mukaan näkyvyys maailmantaloudessa on kuitenkin heikko ja marginaalien ennustaminen on haasteellista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita