Yhdysvalloissa kaatui taas pankki: JP Morgan ostaa First Republicin

Viranomaiset keskeyttivät kalifornialaisen pankin toiminnan maanantaina ja kertoivat kaupasta.

First Republic Bankin konttori Santa Monicassa Yhdysvalloissa.

| Päivitetty

Yhdysvaltalainen suurpankki JP Morgan ostaa kalifornialaisen First Republic Bankin talletukset ja valtaosan sen omaisuudesta.

JP Morganille siirtyy 173 miljardin dollarin arvosta First Republic Bankin lainoja, 30 miljardin dollarin edestä arvopapereita ja 92 miljardia dollaria talletuksia.

Uutistoimistojen mukaan Yhdysvaltojen talletussuoja­viranomainen FDIC keskeytti First Republic Bankin toiminnan maanantaina ja kertoi pian sen jälkeen kaupasta, josta oli neuvoteltu viikonlopun aikana.

Viranomaisen mukaan kaupan tarkoituksena on turvata talletukset. Sen sijaan pankin osakkeenomistajat menettävät sijoituksensa. First Republic Bankin 84 konttoria ja niiden talletukset kahdeksassa osavaltiossa siirtyvät JP Morganille maanantain aikana.

”Hallituksemme kutsui meitä ja muita mukaan, ja niin myös teimme. Taloudellinen vahvuutemme, kykymme ja liiketoimintamallimme tekivät mahdolliseksi toteuttaa kauppa tavalla, joka minimoi talletusrahastolle aiheutuvat kustannukset”, sanoo JP Morganin toimitusjohtaja Jamie Dimon tiedotteessa.

Firsti Republic Bankin kaatuminen ei ole kovin suuri yllätys, sillä rahoitusmarkkinoilla sitä uumoiltu maaliskuusta lähtien. Kuukauden kuluessa pankin osakkeen arvo on romahtanut 76 prosenttia.

Maaliskuussa Yhdysvalloissa kaatuivat aloittaviin yrityksiin erikoistunut Silicon Valley Bank ja Signature Bank, jolla oli runsaasti virtuaalivaluutta-asiakkaita.

Niiden romahtamisen jälkeen 11 Yhdysvaltojen suurinta pankkia talletti First Republic Bankiin 30 miljardia dollaria, mikä ei riittänyt pelastamaan sitä. Pankki kertoi viime viikon tiistaina menettäneensä alkuvuonna yli 100 miljardin dollarin arvosta talletuksia.

Talletussuojaviranomainen FDIC arvioi maanantaina, että sen talletussuojarahasto kärsii First Republic Bankin takia 13 miljardin dollarin tappiot.

Keskeinen syy pankin kaatumiseen on riskienhallinnan pettäminen, sillä se ei ollut suojautunut riittävästä korkojen kohoamista vastaan.

Talletuspaon lisäksi First Republic Bankin ahdinkoa lisäsi halpojen asuntolainojen tarjoaminen varakkaille asiakkaille. Tämä liiketoimintamalli romuttui korkojen kohoamisen seurauksena.

Yhdysvalloissa useat pienet ja keskikokoiset pankit sijoittivat matalien korkojen aikana kasvaneita talletuksiaan arvopaperimarkkinoille ja aliarvioivat sijoitusten korkoriskin. Monet eivät myöskään suojautuneet korkojen kohoamista vastaan.

Sanomalehti Financial Timesin mukaan First Republic Bankin lyhytaikainen haltuunotto antoi viranomaisille mahdollisuuden tehdä JP Morganin kanssa järjestely tappioiden jakamisesta. First Republic Bankin taseessa on korkojen noustessa runsaasti toteutumattomia riskejä.

Korkojen kohoaminen ja rahoitusolojen kiristyminen tuovat yleensä esiin kevyiden rahoitusolojen aikana otettuja riskejä ja kasvaneita haavoittuvuuksia.

Riskit toteutuivat Yhdysvalloissa maaliskuussa, jolloin Silicon Valley Bankin äkillinen kaatuminen herätti kysymyksen, miten keskikokoisten pankkien riskienhallinta ja -valvonta toimii Yhdysvalloissa.

Epäluottamus levisi Eurooppaan ja oli yksi syy pitkään vaikeuksissa olleen sveitsiläisen Credit Suisse -pankin kohtaloon.

Euroopan keskuspankki on arvioinut, että euroalueen pankkijärjestelmä kestää rahoitusjärjestelmän epävakauden.

Suomen Pankki kertoi viime viikolla, Suomen rahoitusjärjestelmällä on hyvät edellytykset kestää korkojen nousun ja rahoitusolojen kiristymisen kasvattamat riskit, jos talous ja asuntomarkkinat kehittyvät ennusteiden mukaisesti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita