Kaupankäynti osakemarkkinoilla alkoi Yhdysvalloissa maanantaina rauhallisesti.
Suurimmissa osakeindeksissä ei tapahtunut merkittäviä muutoksia, vaikka First Republic Bankista tuli maanantaina kolmas kaatunut yhdysvaltalainen pankki vajaan kahden kuukauden kuluessa.
”Vaikka First Republic Bankin tulosjulkistus [viime viikolla] aiheutti lyhyen aikavälin heiluntaa laajemminkin markkinoilla, laajemmat huolet rauhoittuivat nopeasti”, sanoo finanssiyhtiö Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.
Maaliskuussa markkinat pelkäsivät Yhdysvalloissa laajaa talletuspakoa ja pankkikriisiä, kun Silicon Valley Bank ja Signature Bank romahtivat. Vastaavasta ei ole von Gerichin mielestä nyt merkkejä, vaan ongelmat ovat rajoittuneet nimenomaan First Republic Bankiin.
”Nyt lähinnä seurataan, millaista vaikeuksia korkojen kohoaminen aiheuttaa pankeille, jotka ovat ottaneet suuria riskejä eivätkä ole suojautuneet niitä vastaan."
Myös varainhoitoyhtiö Evlin päästrategi Valtteri Ahti uskoo, että markkinoilla ei ole odotetavissa lähiaikoina vastaavaa laaja-alaista paniikkia kuin maaliskuussa.
”Markkinoilla tiedettiin, että viranomainen on huutokauppaamassa First Republic Bankia, joten sen päätyminen maanantaina JP Morganille ei ollut mikään yllätys. En usko, että pankin kaatuminen aiheuttaisi ainakaan välittömästi vaaraa johonkin toiseen pankkiin kohdistuvasta talletuspaosta.”
Yksi yhteinen nimittäjä kolmelle kaatuneelle pankille on se, että ne aliarvioivat kohonneiden korkojen vaikutukset liiketoimintaansa.
Kun asiakkaiden luottamus pankkeihin horjui, ne alkoivat nostaa talletuksiaan. Talletuspaon takia pankit joutuivat myymään joukkolainoja, joiden arvo on korkojen kohoamisen takia halventunut tuntuvasti.
Kriisipankeissa joukkolainat oli kirjattu taseeseen nimellishintaan. Suuret tappiot aiheutuivat nimellishinnan ja markkinahinnan erotuksesta.
Lue lisää: Yhdysvalloissa kaatui taas pankki: JP Morgan ostaa First Republicin