Fortumin johto luopuu ensi keväänä jaettavista osake­palkkioistaan – Valtio tukee päätöstä

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo ja yhtiön muut johtajat luopuvat vapaaehtoisesti vuonna 2024 toimitettavista osakepalkkioista kohun jälkeen.

Energiayhtiö Fortumin pääkonttori Espoossa.

| Päivitetty

Energiayhtiö Fortum kertoo, että sen hallitus on arvioinut uudelleen yhtiön toimitusjohtajan Markus Rauramon ja muun johtoryhmän osakepalkkiot.

Palkkioista syntyi huhtikuussa julkinen kohu, kun yhtiön yhtiökokous hylkäsi Fortumin palkitsemisraportin. Yhtiökokouksessa raportin hyväksymisen kaatoi Fortumin suuromistaja valtio. Yhtiökokouksen äänestys oli neuvoa-antava.

Fortumin johtoryhmän palkkioita rajoittaa Suomen valtion kanssa viime syksynä tehty siltarahoitus­järjestely. Fortumin hallitus kuitenkin tulkitsi järjestelyn rajoituksia siten, että Rauramoa ja muita Fortumin johtoryhmän jäseniä palkittiin.

Siltarahoitus­järjestely­ehtojen mukaan Fortumin johtoryhmän kiinteitä palkkoja ei koroteta vuosina 2022 ja 2023 eikä johtoryhmän jäsenille makseta lyhyen aikavälin tulospalkkioita eikä osakepalkkioita kyseisiltä vuosilta.

Fortumin hallituksen uuden linjauksen mukaan palkkiot kertyvät kaikilta vuosilta, mutta johtoryhmän jäsenet eivät voi ansaita osakkeita vuosilta 2022 ja 2023.

Fortumin suuromistaja valtio tukee yhtiön hallituksen tuoretta päätöstä. Valtioneuvoston kansliassa katsotaan tiedotteen mukaan, että ”Fortumin hallituksen nyt tekemä päätös vastaa valtion tulkintaa siltarahoituksen ehdoista ja on sopimuksen hengen mukainen”.

Fortumin mukaan päätös leikkaa osakkeiden enimmäismäärää, ja johtajat voivat ohjelmasta riippuen ansaita enintään kolmasosaa tai kaksi kolmasosaa alun perin ansaittavissa olleista osakkeista.

Vuosien 2020–2022 ansaintajaksolla tämä johtaa yhdeksän prosentin toteumaan. Sen mukaisesti ansaitut osakkeet jaettaisiin ensi vuoden keväällä, Fortum kertoo. Sama periaate pätee Fortumin mukaan kaikkiin osakepalkkio-ohjelmiin, joiden ansaintajakso on käynnissä vuosina 2022 ja 2023.

Fortumin mukaan sen johtoryhmä on ilmoittanut, että he luopuvat vapaaehtoisesti osakepalkkioista, jotka jaetaan ensi vuoden keväällä.

”Arvostan heidän päätöstään”, sanoo Fortumin hallituksen puheenjohtaja Mikael Silvennoinen tiedotteessa.

Silvennoisen mukaan koko Fortumin johtoryhmä tukee hallituksen päätöstä. Hänen mukaansa johtoryhmä on myös hyväksynyt kaikki rajoitukset palkitsemiseensa siitä lähtien, kun siltarahoitus­järjestelystä sovittiin Suomen valtion kanssa viime syksynä.

Fortumin hallitus katsoi aiemmin ennen julkista kohua, että siltarahoitusjärjestelyn palkkiorajoite vuosille 2022 ja 2023 tarkoittaisi sitä, että yhtiön johdon pitkän aikavälin kannustinpalkkio jaksoilta 2020–2022 ja 2021–2023 laskettaisiin ainoastaan vuosien 2020 ja 2021 toteuman perusteella.

Esimerkiksi toimitusjohtaja Rauramolle olisi yhtiön palkitsemisraportin mukaan kertynyt vuosilta 2020–2021 osakkeita 28 499 kappaletta. Vuosien 2021–2023 ohjelmasta tulisi lisäksi 21 999 osaketta.

Yhteensä osakkeiden arvo oli huhtikuun puolivälissä noin 710 000 euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita