Kuluttajahintojen kallistuminen eli inflaatio kiihtyi euroalueella yllättäen huhtikuussa.
Euroopan unionin tilastokeskuksen Eurostatin tiistaina julkaisemien ennakkotietojen perusteella inflaatiovauhti oli 7,0 prosenttia eli 0,1 prosenttiyksikköä ripeämpää kuin maaliskuussa. Uutistoimisto Reutersin mukaan ekonomistit odottivat inflaation hidastuneen 6,8 prosenttiin.
Energia kallistui huhtikuussa 2,5 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta, jalostamattomat elintarvikkeet 10,0 prosenttia, teollisuustuotteet 6,2 prosenttia ja palvelut 5,2 prosenttia.
Ekonomistien ja keskuspankkien huomion keskipisteessä oleva pohjainflaatio vaimeni 0,1 prosenttiyksikköä 5,6 prosenttiin. Pohjainflaatiosta on poistettu nopeasti muuttuvien energian ja elintarvikkeiden vaikutus.
Poikkeuksellisen ripeän inflaation takia Euroopan keskuspankki (EKP) on kiristänyt rahapolitiikkaa voimakkaasti. Rahoitusmarkkinoilla pidetään lähes varmana, että EKP jatkaa ohjauskorkojen nostamista torstaina.
Keskeinen kysymys on, nostaako EKP ohjauskorkoja 0,25 vai 0,50 prosenttiyksikköä.
”Keskuspankin tilanne on hyvin vaikea, sillä talouden näkymät ovat heikot, mutta inflaatio on edelleen nopeaa. Uskomme EKP:n nostavan ohjauskorkoa torstaina 0,25 prosenttiyksikköä ja jatkavan koronnostoja kesällä. Palveluiden kallistuminen heijastaa palkkojen ripeää nousua ja voi jatkua pitkään”, sanoo finanssiyhtiö Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.
Keskuspankin hintavakaustavoitteen mukaan inflaation pitäisi olla keskipitkällä aikavälillä kaksi prosenttia. Rahapolitiikkaa kiristämällä EKP pyrkii saamaan kysynnän ja tarjonnan paremmin tasapainoon, minkä seurauksena inflaatio ajan mittaan hidastuu.
Nopeinta inflaatio oli euroalueella lokakuussa, jolloin kuluttajahinnat kallistuivat 10,6 prosenttia edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta.
Myös Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Päivi Puonti arvioi, että EKP nostaa ohjauskorkoja torstaina 0,25 prosenttiyksikköä.
”Keskuspankki on yhä kaukana kahden prosentin hintavakaustavoitteestaan. Se joutuu jatkamaan koronnostojaan niin pitkään, kunnes pohjainflaatio on hidastunut pysyvästi. Huhtikuussa pohjainflaatio pysyi 0,1 prosenttiyksikön hidastumisesta huolimatta nopeana, mikä kertoo lähinnä palkkojen noususta.”
EKP on toistuvasti varoittanut hinta-palkkakierteestä. Suurten palkankorostusten takia yritysten työvoimakustannukset kasvavat, ja ne joutuvat nostamaan myymiensä tavaroiden ja palveluiden hintoja. Tämä on omiaan jouduttamaan inflaatiota.
Huhtikuussa inflaatio oli edelleen nopeinta Baltiassa.
Latviassa kuluttajahinnat kallistuivat vuoden takaisesta 15,0 prosenttia, Liettuassa 13,3 prosenttia ja Virossa 13,2 prosenttia. Suomessa inflaatiovauhti oli Eurostatin mukaan 6,4 prosenttia.
Suurimmista kansantalouksista kuluttajahinnat kallistuivat Saksassa 7,6 prosenttia, Ranskassa 6,9 prosenttia, Italiassa 8,8 prosenttia ja Espanjassa 3,8 prosenttia.