Mietityttävätkö remontti­firman taustat? Kuusi hälytys­merkkiä kertovat, että työsuhdeasiat eivät ole täysin kunnossa

Rakennusalalla on paljastunut iso ihmiskauppavyyhti. HS kokosi ohjeet, joilla yksityishenkilö voi tarkistaa remonttiyrityksen taustaa.

Remonttiyhtiön taustoja voi tarkistaa viranomaisrekisterien merkinnöistä.

Remonttifirman työsuhdeasioiden selvittäminen vaatii sähköisten viranomaisrekisterien kahlaamista, mutta selvitystyötä helpottamaan on kehitetty myös yksityishenkilöille maksuttomia kaupallisia palveluita.

Remonttiyrityksen taustan selvittäminen voi mietityttää remontin teettäjää, sillä keskusrikospoliisi tiedotti viime viikolla tutkineensa törkeää ihmiskauppaa rakennusalalla. Rikosvyyhdissä järjestäytyneen organisaation epäillään erehdyttäneen kymmeniä ulkomaisia työntekijöitä Suomeen työskentelemän pakkotyön kaltaisissa olosuhteissa.

Kuinka yksityishenkilö voi selvittää, ovatko remonttiyrityksen työsuhdeasiat kunnossa ennen kuin tilaa remonttimiehen tekemään töitä?

Varmuuden siitä, onko remonttiyhtiö sekaantunut rikolliseen ihmiskauppatoimintaan, voi saada vain tuomioista. Epäilyttävään toimintaan voi kuitenkin viitata joko verojen tai sosiaalivakuutusmaksujen laiminlyönti, neuvoo Rakennusliiton talonrakennusalan sopimusalavastaava Toni Malmström.

Harmaata taloutta torjumaan on säädetty tilaajavastuulaki. Se koskee vain yrityksiä kuten taloyhtiötä.

Lain mukaan tilaajan on pyydettävä ja yrityksen annettava laissa luetellut selvitykset toiminnastaan. Näihin selvityksiin kuuluvat muun muassa yrityksen kaupparekisteriote, todistus verojen maksamisesta, tieto ennakkoperintärekisteriin kuulumisesta ja tapaturmavakuutustodistus. Jos selvityksiä ei pyydä, viranomaiset voivat määrätä siitä sanktion.

Vaikka laki koskee vain yrityksiä, myös yksityishenkilöt voivat kysyä tilaajavastuulain velvoitteista remonttiyritykseltä. Rakennusalalla lain velvoitteet tunnetaan aluehallintoviraston muutama vuosi sitten tekemän valvonnan mukaan paremmin kuin muilla toimialoilla.

”Vaikka tilaajavastuulain selvitysvelvollisuus ei koske kuluttajia, oman talouden ja riskien hallinnan näkökulmasta ei ole yhtään turhaa pyytää lain selvityksiä urakoitsijoilta. Tietyt urakoitsijat saattavat tehdä niin pyytämättäkin”, sanoo Vastuu Groupin tuotejohtaja Johanna Kupsu.

Vastuu Group tarjoaa yrityksille palvelua, joka koostaa tilaajavastuulain alaiset tiedot yhdelle raportille. Yhtiön omistajina on muun muassa rakennusteollisuuden järjestöjä.

Toinen keino selvittää remonttiyhtiön taustoja on tarkistaa itse, ovatko yhtiön viranomaisrekisterimerkinnät kunnossa. Firmojen taustoja voi tarkistaa Patentti- ja rekisterihallituksen yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä eli ytj-hakupalvelusta ja muiden viranomaisten rekistereistä.

Viranomaistietoja on koottu myös Vastuu Groupin yksityishenkilöille suunnattuun Zeckit-palveluun.

Alma Median urakkakilpailutuspalvelu Urakkamaailma ja norjalaisen Schibstedin Urakkatori puolestaan kertovat tarkistavansa, etteivät urakoitsijoiden taustat ole rempallaan. Näissä palveluissa on vertailutietoja, mutta niistä ei ole tietoja esimerkiksi yrityksen verojenmaksusta.

Rekisterimerkinnöistä voi saada vihjeitä yrityksen työsuhdeasioiden tilasta, ja seuraavat asiat voivat olla hälytysmerkkejä, että remonttiyrityksen työsuhdeasiat eivät ole täysin kunnossa.

Verot maksamatta

Yksi hälyttävä merkki yrityksen työsuhdeasioiden rempallaan olosta on järjestämätön verovelka.

Tieto verovelasta on mahdollista selvittää Verohallinnon verovelkarekisteristä, joka on saatavilla ytj-hakupalvelussa. Jossain tapauksissa verovelkatietoja saa katsoa vain tilaajavastuulain mukaisiin tarkoituksiin.

Vakuutusmaksut maksamatta

Verojen maksamattomuuden lisäksi myös työeläkevakuutusmaksujen ja muiden työnantajan sosiaalivakuutusmaksujen laiminlyönti on merkki yrityksen hämäräperäisyydestä.

Rakennusliiton Malmström neuvoo, että kannattaa suhtautua ennen tarkempaa tutkimista epäilevästi erityisesti halvinta laskutuspalvelua käyttäviin yrittäjiin. Jotkut itsensä työllistävien yrittäjien suosimat laskutuspalvelut ottavat palvelumaksuna 6–7 prosenttia ja toiset vain kaksi prosenttia.

”Laskutuspalveluja on monentasoisia. Halvin palvelu ei välttämättä sisällä vakuutusta tai jotain muuta maksua”, Malmström sanoo.

Yrityksen johdolla tuomio

Yksi iso hälytysmerkki remonttiyrityksen hämäräperäisyydestä on se, että yrityksen rekisterimerkinnöissä on liiketoimintakielto.

Se tarkoittaa, että oikeus on tuominnut yrityksen vastuullisessa asemassa olevan ja asettanut hänelle liiketoimintakiellon. Kielto ei koske itse yritystä.

Liiketoimintakieltotiedon voi selvittää Oikeusrekisterikeskuksen ylläpitämästä liiketoimintakieltorekisteristä. Liiketoimintamerkintä on kirjattu myös kaupparekisteriotteeseen.

Yritys ei ole työnantajarekisterissä

Jos remonttia on tulossa tekemään remonttiyrittäjän lisäksi yhtiön muita työntekijöitä, kannattaa tarkistaa, kuuluuko yritys Verohallinnon työnantajarekisteriin.

Yhtiön täytyy kuulua työnantajarekisteriin, jos se maksaa säännöllisesti palkkaa useammalle kuin yhdelle henkilölle.

Kotitalousvähennystä ei ole mahdollista saada

Jos yksityishenkilö aikoo hakea kotitalousvähennystä remontin työkustannuksista, remonttiyrityksen täytyy kuulua verottajan ennakkoperintärekisteriin. Jos yritys ei ole ennakkoperintärekisterissä, ostajan täytyy huolehtia verojen maksusta.

Ennakkoperintärekisteriin ei ole pakko liittyä, eikä pelkkä rekisteriin liittymättömyys ole merkki yrityksen hämäräperäisyydestä.

”Rekisteri ei ole pakollinen, mutta yksityishenkilön on hyvä selvittää urakoitsijan kanssa, mikä on syy, ettei yritys ole rekisterissä”, Vastuu Groupin Kupsu neuvoo.

Lupa tehdä erikoistöitä puuttuu

Jotkut remonttityöt vaativat viranomaisten myöntämän luvan tai pätevyyden. Tällaisia ovat asbestinpurkutyöt ja sähkötyöt.

Asbestipurkutyörekisteriä ylläpitää aluehallintovirasto ja sähkötöiden tekijöiden toiminnanharjoittajarekisteriä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

Näiden viranomaisten verkkopalveluista voi tarkistaa, onko yrityksellä erikoistöiden osaamista ja kirjallinen lupa tehdä näitä erikoistöitä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita