Venäläinen vakoojaverkosto on onnistunut viemään pakotteiden alaista teknologiaa Euroopasta Venäjälle senkin jälkeen, kun salakuljetusrinki yritettiin Yhdysvaltojen johdolla hajottaa, kertoo talouslehti Financial Times (FT) selvitykseensä perustuen.
FT:n mukaan venäläisen verkoston alkuperäinen tarkoitus on ollut hankkia Venäjälle muun muassa mikrosiruja ja ammuksia.
Selvityksen mukaan verkosto on onnistunut hankkimaan esimerkiksi työstökoneita Saksasta ja Suomesta siitä huolimatta, että ne ovat vuoden 2022 maaliskuusta asti olleet Yhdysvaltojen pakotteiden alla.
Yhdysvaltojen oikeusministeriö on FT:n mukaan syyttänyt Serniya-verkostoksi kutsutun ringin tekevän ”erittäin herkkäluontoisia ja salaisia hankintatoimia” muun muassa Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n hyväksi.
Financial Timesin selvityksen mukaan muut Serniya-verkostoon liittyvät yhtiöt hiljenivät pakotteiden astuessa voimaan, mutta verkostoon liittyvän venäläisen Alexei Zibyrovin omistama Trading House Treydtuls -yhtiö jatkoi tavaroiden ostamista Euroopan unionin sisältä.
Treydtuls on selvityksen mukaan rekisteröity samaan osoitteeseen kuin Serniya-verkoston jäsenyhtiöksi tiedetty Robin Trade, jonka Zibyrov myös omistaa.
Yhdysvaltojen viranomaiset eivät FT:n mukaan ole nimenneet Zibyrovia tai syyttäneet tätä mistään. Lehti kuitenkin kertoo erään läntisen viranomaisen vahvistaneen, että Zibyrovista ollaan ”kiinnostuneita” hänen FSB-kytköksiensä vuoksi.
FT:n mukaan yritysasiakirjoista, tulli-ilmoituksista ja haastatteluista selviää, että pohjoiseen Moskovaan rekisteröity Treydtuls on Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen hankkinut 900 000 dollarilla materiaaleja, kuten mikrosiruja ja teollisuustarvikkeita, pääosin EU:n alueelta.
Treydtuls vei tullitietojen mukaan viime vuoden loppuun mennessä 22 tonnia välineitä Saksasta Venäjälle, kertoo FT. Lehden mukaan vietyjen välineiden arvo oli 554 000 dollaria.
Tullitietojen mukaan yhtiö osti samaan aikaan singaporelaiselta yhtiöltä yli 250 000 dollarilla yhdysvaltalaisten ja saksalaisten yritysten valmistamia mikropiirilevyjä.
Lisäksi Treydtuls on FT:n mukaan vienyt Venäjälle 3 700 dollarin edestä suomalaisen yhtiön valmistamia vahvistettuja hiomalaikkoja ja leikkureita. FT:n mukaan Britannia rajoittaa näiden työkalujen vientiä Venäjälle, mutta EU ei ole asettanut vastaavaa kieltoa.
FT:n mukaan ei ole todisteita siitä, että eurooppalaiset yhtiöt olisivat tienneet toimivansa Venäjän tiedustelupalveluihin yhteydessä olevan yhtiön kanssa.
Oikaisu 4.5.2023 kello 10.10. Jutussa puhuttiin aiemmin virheellisesti koneellisista työkaluista, kun tosiasiassa tarkoitettiin työstökoneita.