Kysely: Teknologia­teollisuuden liikevaihdon kasvu pysähtyy jopa kokonaan tänä vuonna

Epävarmoista tilausnäkymistä huolimatta teknologiateollisuus rekrytoi uutta henkilöstöä yhä vahvasti.

Teräsyhtiö Outokummun ferrokromisulatto Torniossa.

Teknologiateollisuuden yritysten liikevaihdon kasvu hidastuu tai pysähtyy kokonaan kuluvan vuoden aikana, arvioivat yritykset alan tilauskanta- ja henkilöstötiedustelussa.

Teknologiateollisuus ry:n torstaina julkistaman tiedustelun mukaan alan uusien tilausten arvo oli tammi–maaliskuussa 13 prosenttia pienempi kuin edellisellä neljänneksellä mutta 12 prosenttia suurempi kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla. Tilauskertymän arvoa ovat kasvattaneet osaltaan kohonneet tuottajahinnat.

Teknologiateollisuuden tarjouspyyntöjen saldoluku oli huhtikuussa –13, kun se oli tammikuussa –12. Saldoluku on heikentynyt seitsemän peräkkäistä vuosineljännestä.

”Kysyntätilanne markkinoilla on edelleen heikentynyt, mutta laskusuunta on ollut vielä varsin maltillista”, sanoo Teknologiateollisuus ry:n johtaja, pääekonomisti Petteri Rautaporras tiedotteessa.

Teknologiateollisuuden yritysten tilauskannan arvo oli maaliskuun lopussa kolme prosenttia pienempi kuin joulukuun lopussa ja seitsemän prosenttia suurempi kuin viime vuoden maaliskuussa.

Suurimmalla toimialalla eli kone- ja metallituoteteollisuudessa uusien tilausten arvo oli tammi–maaliskuussa 11 prosenttia pienempi kuin edellisellä neljänneksellä. Edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna saatujen uusien tilausten arvo laski kuusi prosenttia.

”Toistaiseksi olemme vielä välttäneet tuotannon selkeän kääntymisen laskevalle uralle. Tuotantomäärien kehitys näyttää kuitenkin nihkeältä suurilla toimialoillamme”, Rautaporras sanoo.

Rautaportaan mukaan teknologiateollisuudenyritykset varautuvat nyt siihen, että geopoliittiset riskit tuovat maailmantalouteen ja teollisuuteen epävarmuutta.

Teknologiateollisuuden yritysten liikevaihto Suomessa kasvoi viime vuonna 17 prosenttia 106 miljardiin euroon. Liikevaihto kasvoi kaikilla päätoimialoilla ja ylitti sadan miljardin rajan ensimmäistä kertaa.

Epävarmoista tilausnäkymistä huolimatta teknologiateollisuus rekrytoi uutta henkilöstöä yhä vahvasti.

Alan yritykset palkkasivat tammi–maaliskuussa yhteensä 13 400 henkilöä, ja henkilöstömäärä Suomessa oli maaliskuun lopussa noin prosentin suurempi kuin joulukuun lopussa.

”Tarve osaavasta työvoimasta on todella kovaa, kun tässäkin talouden staattisessa tilanteessa henkilöstöä on palkattu näin voimakkaasti”, Rautaporras arvioi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita