Paikallis­pankkien osakkeet lähtivät taas laskuun Yhdys­valloissa

Erityisesti Pacwest ja Western Alliance -pankkien osakkeet ovat syöksyneet torstaina tuntuvasti Wall Streetillä. Pacwest vahvisti selvittävänsä vaihtoehtoja, kuten liiketoimintansa myymistä. Western Alliance taas kiisti myyntiaikeet.

Arizonalainen Western Alliance -pankki on kiistänyt selvittävänsä liiketoimintojensa myyntiä.

Paikallispankkien osakekurssien heilunta jatkuu Yhdysvalloissa. Erityisesti viime päivinä otsikoissa olleiden Pacwest Bancorpin ja Western Alliance -pankkien osakkeet ovat olleet torstainakin tuntuvassa laskussa.

Paikallispankkien osakkeiden hinnat lähtivät tuntuvaan laskuun jälkimarkkinoilla pörssin sulkeuduttua keskiviikkona, kun mediat kertoivat Pacwestin selvittävän strategisia vaihtoehtoja, joihin kuuluvat liiketoimintojen myynti ja pääomaruiske.

Pacwestin osake romahti 60 prosenttia ja Western Alliance Bancorpin 33 prosenttia markkinoiden sulkeutumisen jälkeisessä kaupankäynnissä. Muista paikallispankeista Zion Bancorporation, Comerica ja First Horizon tulivat alas yli 11 prosenttia.

Varsinaisen kaupankäynnin avauduttua Wall Streetillä torstaina Pacwestin ja Western Alliancen osakkeet lähtivät odotetusti tuntuvaan laskuun.

Torstaina aikana Pacwest vahvisti selvittävänsä strategisia vaihtoehtoja. Sen lisäksi talouslehti Financial Times (FT) kertoi aiemmin torstaina, että myös Western Alliance selvittää strategisia vaihtoehtoja, pankin liiketoimintojen myynti mukaan lukien.

Western Alliance kuitenkin kiisti FT:n tiedot myöhemmin torstaina ja vakuutti, että se ei selvitä liiketoimintojensa myymistä. Western Alliancen osakkeen hinta ehti käydä yli 40 prosentin laskussa, mutta pankin ilmoitus veti pankin osakkeen hieman pienempiin laskulukemiin.

Wells Fargon analyytikko Jared Shaw arvioi The Wall Street Journalille, että Pacwest ja Western Alliance ovat sekä pääomien että talletusten kannalta paremmassa asemassa kuin kuun vaihteessa kaatunut First Republic Bank.

”Kyse on tästä negatiivisesta tunnelmasta. Pankeilla on tässä vaiheessa vain rajallisia vaihtoehtoja torjua tätä painetta”, Shaw sanoi WSJ:lle.

Suomen aikaa hieman puoli yhdeksän jälkeen illalla torstaina Western Alliancen osake oli 24,2 prosentin laskussa ja Pacwestin osakkeen hinta 38,7 prosentin laskussa.

Arizonalaisen Western Alliancen ja kalifornialaisen Pacwestin lisäksi kovassa syöksyssä torstaina on ollut tennesseeläinen First Horizon -pankki, jonka osake oli 32,7 prosentin laskussa.

First Horizonin laskun taustalla vaikuttaa tosin merkittävästi, että sen suunniteltu yhdistyminen kanadalaiseen Toronto-Dominion -pankkiin kaatui.

Jo viime vuoden alkupuolella käynnistetty 13,4 miljardin dollarin kauppa kaatui uutistoimisto Bloombergin mukaan siihen, että kanadalaispankki ei enää nähnyt selvää väylää viranomaisluvan saamiselle kaupan toteuttamiseen.

Pankkien osakkeet ovat olleet torstaina laajalti laskussa. Varainhoitoyhtiö KBW:n kokoama alueellisten pankkien osakkeita seuraava indeksi oli Suomen aikaa hieman ennen yhdeksää illalla 3,1 prosentin laskussa.

Laajan S&P 500 -indeksin toimialakohtainen pankki-indeksi taas oli 2,8 prosentin laskussa.

Suurimmista yhdysvaltalaispankeista JP Morganin osakkeen hinta oli 1,4 prosentin laskussa, Bank of American osake 2,6 prosentin laskussa, Wells Fargon osake 4,5 prosentin laskussa ja Morgan Stanleyn osake 2,7 prosentin laskussa.

Kaikkien asiantuntijoiden mielestä pankkisektorin osakkeiden alakulo ei ole täysin perusteltua.

”Uskomme, että on menossa pankkien oma Gamestopin kaltainen hetki, jossa sosiaalinen media voimistaa epätavanomaisia lähestymistapoja vakavaraisuuden arviointiin. Se luo itseään toteuttavia ennustuksia, jotka tuovat painetta osakkeiden hintoihin, mikä johtaa taas uusiin kysymyksiin”, investointipankki TD Cowenin analyytikko Jaret Seiberg sanoo Bloombergille.

Investointipankki Truist Securitiesin analyytikko Brandon King taas kirjoitti Bloombergin mukaan kommentissaan, että paikallispankkien osakkeiden viimeaikainen myyntiaalto on liioiteltu, sillä niiden hintojen muutos on irtautunut yhtiöiden fundamenteista.

”Vaikka tunnustamme edelleen rahoituksen hinnasta ja normalisoituvista luottotappioista johtuvat tulevaisuuden haasteet, ensimmäisen neljännesten tuloksien ja talletusten tasaantumisen olisi pitänyt vähentää sijoittajien huolia.”

Huolet yhdysvaltalaisista paikallispankeista alkoivat jo maaliskuussa, kun asiakaskunnassaan startup-yrityksiin keskittyneet Silicon Valley Bank ja Signature Bank kaatuivat.

Hermoilu pankkisektorin ympärillä nousi uudelleen pinnalle viimeistään kuunvaihteessa maanantaina, kun Yhdysvaltojen talletussuoja­viranomainen FDIC keskeytti jo maaliskuussa horjuneen First Republic Bankin toiminnan ja kertoi pian sen jälkeen myyvänsä pankin talletukset ja valtaosan omaisuudesta JP Morganille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita