Korot nousivat, Sega haki jalansijaa mobiilissa ja taas yksi pankki kaatui – HS kertaa viikon tärkeimmät talousuutiset

HS:n markkinaviikko kertaa yhdessä jutussa viikon tärkeimmät talousuutiset.

Rovion hallituksen puheenjohtaja Kim Ignatius (vas.), Segan kuluttajapeleistä vastaava johtaja Shuji Utsumi, Rovion toimitusjohtaja Alexandre Pelletier-Normand ja Sega Sammyn toimitusjohtaja Haruki Satomi kertoivat tiistaina Rovion ja Segan yhteistilaisuudessa Helsingin Epicenter-talolla ostotarjouksen tavoitteista. Segan johtajilla oli siniset hupparit Sonic-siilin kuvalla, roviolaisilla punaiset Angry Birds -hupparit.

| Päivitetty

EKP hidastaa rahapolitiikan kiristämistä

Euroopan keskuspankki (EKP) päätti torstaina nostaa ohjauskorkoja 0,25 prosenttiyksikköä, mikä on vähemmän kuin kertaakaan aiemmin vajaan vuoden vuoden kestäneen kiristysvaiheen aikana.

Pääjohtaja Christine Lagarde teki kuitenkin yhden asian selväksi: turvautuminen pienempään koronnostoon ei tarkoita rahapolitiikan kiristämisen keskeyttämistä lähiaikoina.

”Emme pidä taukoa. Se on hyvin selvä asia.”

Sen sijaan hän painotti, että koronnostoja jatketaan, kunnes inflaatio hidastuu luotettavasti kohti kahta prosenttia. Toisin sanoen on erittäin todennäköistä, että ainakin kesäkuussa EKP nostaa ohjauskorkoja taas 0,25 prosenttiyksikköä.

Yhdysvaltojen keskus­pankilta taas koronnosto

Yhdysvaltojen keskuspankki jatkaa kamppailuaan inflaatiota vastaan kiristämällä jälleen rahapolitiikkaa. Rahapolitiikasta päättävä avomarkkinakomitea kohotti keskiviikkona ohjauskorkoa 0,25 prosenttiyksikköä. Päätös oli yksimielinen. Se tarkoittaa, että ohjauskoron vaihteluväli on nyt 5,00–5,25 prosenttia. Ohjauskorko on korkeimmillaan vuoden 2007 syyskuun jälkeen.

Avomarkkinakomitea vihjaa lausunnossaan varovaisesti, että tarvetta rahapolitiikan kiristämiselle ei nykyisten tietojen perusteella välttämättä enää ole.

Yellen: Yhdysvalloilta voi loppua rahat ensi kuussa

Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Janet Yellen varoittaa, että maata voi uhata velkojen maksukyvyttömyys kesäkuun alussa.

Yellen varoitti maanantaina kirjeessään Yhdysvaltojen kongressille, että maa pystyy hoitamaan maksuvelvoitteensa vain kesäkuun alkupuolelle asti, jos velkaantumista rajoittavaa velkakattoa ei nosteta.

Valtiovarainministeriö arvioi, että velkakatto voi tulla vastaan jo 1. kesäkuuta mennessä.

Presidentti Joe Bidenin hallinto on aloittanut maan kongressin republikaanien ja demokraattien kanssa neuvottelut velkakaton nostamiseksi. Bidenin on määrä tavata Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies, republikaanien Kevin McCarthy ja kongressin muita johtavia poliitikkoja 9. toukokuuta.

Applen tulos ylitti ennakko-odotukset laskusta huolimatta

Laitevalmistaja Apple ylitti ennakko-odotukset alkuvuoden tuloksellaan inflaatiosta ja maailmantalouden hidastumisesta huolimatta. Yhtiön voitto ja liikevaihto laskivat silti vuoden takaisesta.

Apple teki alkuvuoden aikana 24 miljardin dollarin eli lähes 22 miljardin euron voiton, kun vuosi sitten voittoa kertyi yli 25 miljardia dollaria, selviää yhtiön tulostiedotteesta.

Yhtiön liikevaihto vuoden ensimmäisellä neljänneksellä oli lähes 95 miljardia dollaria eli yli 86 miljardia euroa. Vuosi sitten yhtiön liikevaihto oli yli 97 miljardia dollaria.

Metson kannattavuus parani

Kaivoslaitteita valmistava Metso, aiemmin Metso Outotec, teki selkeän tulosparannuksen vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Yhtiön liikevoitto kohosi 197 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 139 miljoonaa euroa.

Alkuvuoden tulosparannuksen taustalla olivat sekä myynnin kasvu että kannattavuuden parantuminen. Liikevaihto kasvoi 22 prosenttia vertailukaudesta ja oli runsaat 1,4 miljardia euroa.

Metso Outotecin nimenmuutos Metsoksi tuli voimaan tällä viikolla. Metso Outotecin yhtiökokous hyväksyi keskiviikkona yhtiön hallituksen ehdotuksen nimen muuttamisesta.

JP Morgan ostaa First Republicin

Yhdysvaltalainen suurpankki JP Morgan ostaa kalifornialaisen First Republic Bankin talletukset ja valtaosan sen omaisuudesta.

JP Morganille siirtyy 173 miljardin dollarin arvosta First Republic Bankin lainoja, 30 miljardin dollarin edestä arvopapereita ja 92 miljardia dollaria talletuksia.

Uutistoimistojen mukaan Yhdysvaltojen talletussuoja­viranomainen FDIC keskeytti First Republic Bankin toiminnan maanantaina ja kertoi pian sen jälkeen kaupasta, josta oli neuvoteltu viime viikonlopun aikana.

Viranomaisen mukaan kaupan tarkoituksena on turvata talletukset. Sen sijaan pankin osakkeenomistajat menettävät sijoituksensa.

Rovion hallitus suosittaa myyntiä Segalle

Japanilainen pelijätti Sega teki huhtikuun puolivälissä Roviosta yrityskauppatarjouksen, ja Rovion hallitus suosittaa edelleen osakkeenomistajille myyntiä.

Yrityskaupan odotetaan varmistuvan heinäkuun alkuun mennessä.

Mobiilipelien osuus Segan liikevaihdosta on noin 38 prosenttia, mutta siitä vain 12 prosenttia tulee Japanin ulkopuolelta. Rovio-kaupan jälkeen ulkomaisten mobiilipelien liikevaihdon osuus nousisi 45 prosenttiin. Tärkein syy Segalle yrityskauppaan on siis se, että Sega pääsee laajenemaan Euroopassa ja Yhdysvalloissa ja saa osaamista mobiilipelien tekemisessä.

Nokia aikoo vähentää 200 työpaikkaa Suomessa

Verkkolaitteita valmistava Nokia aikoo vähentää enintään 208 työpaikkaa Suomessa. Yhtiö ilmoitti keskiviikkona kutsuneensa henkilöstön edustajat Suomessa muutosneuvotteluihin.

Nokia työllistää Suomessa 7 000 henkeä Espoossa, Oulussa ja Tampereella. Työpaikkojen vähennykset ovat osa yhtiön kaksi vuotta sitten ilmoittamaa säästöohjelmaa.

Kuluvan vuoden alussa Nokian kannattavuus heikkeni ennakoitua enemmän. Liikevaihto kasvoi yhdeksän prosenttia 5,9 miljardiin euroon, mutta vertailukelpoinen liikevoitto supistui 18 prosenttia 479 miljoonaa euroon. Vaisusta alkuvuodesta huolimatta Nokia piti ennallaan arvionsa kannattavuuden kehittymisestä.

Turun telakan liikevoitto lähes kaksinkertaistui

Turun telakan liikevoitto lähes kaksinkertaistui 20,3 miljoonaan euroon vuonna 2022. Vertailukaudella vuonna 2021 yhtiön liikevoitto oli 10,8 miljoonaa euroa. Yhtiö tiedotti viime vuoden tuloksestaan torstaina iltapäivällä.

Saksalaisen perheyhtiö Meyerin omistaman telakan liikevaihto kasvoi viime vuonna noin 20 prosenttia 1,3 miljardiin euroon. Vuotta aiemmin liikevaihto oli vajaat 1,1 miljardia euroa.

OP-ryhmän tulos paisui alkuvuonna

Finanssikonserni OP-ryhmä teki tammi–maaliskuussa erinomaisen tuloksen. Liikevoitto oli 480 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin vertailukaudella se oli 174 miljoonaa euroa.

Asiakasliiketoiminnan tuotot eli korkokate, vakuutuspalvelutulos ja nettopalkkiotuotot kasvoivat vertailukaudesta 43 prosenttia 857 miljoonaan euroon.

Oikaisu 5.5.2023 kello 13.12: OP-ryhmä kertoi tammi–maaliskuun tuloksestaan, ei tammikuun tuloksesta, kuten jutussa aiemmin virheellisesti kerrottiin.

Oikaisu 5.5. kello 16.57: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Rovion osakkeisiin liittyvä tarjousaika päättyi tiistaina. Tosiasiassa se alkaa maanantaina 8. toukokuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita