IEA: Suomen tulisi vauhdittaa tuuli- ja aurinko­energian käyttöönottoa

Kansainvälinen energiajärjestö (IEA) kannustaa Suomea muun muassa vauhdittamaan tuuli- ja aurinkoenergian käyttöönottoa.

IEA:n mukaan Suomen riippuvuus fossiilisista polttoaineista on pienimpiä järjestön jäsenmaiden joukossa. Samalla IEA kannustaa Suomea vauhdittamaan tuuli- ja aurinkoenergian käyttöönottoa sekä liikenteen ja teollisuuden irtautumista riippuvuudestaan öljystä ja kaasusta.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA katsoo tuoreessa maaraportissaan, että Suomen vahvuudet ydinvoimassa ja uusiutuvassa energiassa antavat vankan pohjan Suomen kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden saavuttamiselle.

Samalla IEA kannustaa Suomea vauhdittamaan tuuli- ja aurinkoenergian käyttöönottoa sekä liikenteen ja teollisuuden irtautumista riippuvuudestaan öljystä ja kaasusta.

IEA:n mukaan Suomi on jo ottanut huomattavia askelia kohti hiilineutraalius­tavoitettaan. Järjestö nostaa esiin muun muassa maatuulivoiman voimakkaan kasvun ja Olkiluoto 3:n käyttöönoton.

”Suomen kunnianhimoiset tavoitteet hiilineutraaliuden saavuttamisesta vuoteen 2035 mennessä alleviivaavat maan johtajuutta ilmasto- ja energia-asioissa”, sanoi IEA:n pääjohtaja Fatih Birol tiedotteessa.

IEA:n mukaan Suomen riippuvuus fossiilisista polttoaineista on pienimpiä IEA:n jäsenmaiden joukossa.

Suomella on edelleen myös merkittäviä haasteita, IEA arvioi. Järjestö nostaa esiin muun muassa ulkomailta tuotujen fossiilisten polttoaineiden aseman Suomen energiantuotannossa ja osassa taloutta.

IEA näkee haasteena myös maankäyttösektorin päästöihin ja nieluihin liittyvät epävarmuudet. Suomessa maankäyttösektori muuttui toissa vuonna ensi kertaa hiilinielusta päästölähteeksi.

Perjantaina julkaistussa maaraportissa IEA kehottaa Suomea kehittämään varasuunnitelman, jonka avulla hiilineutraaliustavoite saavutetaan siinä tapauksessa, että maankäyttösektori ei pysty tuottamaan tarvittavia hiilinieluja.

IEA listaa myös muita suosituksia Suomen hallitukselle. Suosituksiin sisältyy muun muassa sähköautojen käyttöönoton nopeuttaminen ja merituulivoiman tiekartan laatiminen.

Viiden vuoden välein tehtävässä maatutkinnassa IEA arvioi tarkasteltavan maan energiapolitiikkaa ja antaa suosituksia politiikkatoimista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita