Yhdysvaltojen työ­markkinat yllättivät jälleen kerran vahvuudellaan

Korkojen nousun odotettiin jo jäähdyttävän uusien työpaikkojen syntyä, mutta toisin kävi.

Työnhakijoita rekrytointimessuilla Chicagossa huhtikuussa.

Kohonneiden korkojen piti ennakkoarvioiden mukaan hidastaa uusien työpaikkojen syntyä Yhdysvalloissa, mutta huhtikuun tilastot tuottivat yllätyksen. Työpaikkoja syntyi 253 000, tuntuvasti enemmän kuin maaliskuun 165 000, ilmenee työministeriön tilastosta.

Työttömyys laski prosenttiyksikön kymmenesosan verran 3,4 prosenttiin. Keskimääräiset tuntipalkat nousivat 0,5 prosenttiyksikköä 33,36 dollariin (30,30 euroon) ja ovat vuodessa kohonneet 4,4 prosenttia.

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed on yrittänyt hillitä talouden ylikuumentumista nostamalla ohjauskorkoja jo kymmenen kertaa sitten viime vuoden alun. Markkinoilla odotettiin, että uusien työpaikkojen määrä olisi jäänyt huhtikuussa alimmilleen pariin vuoteen, mutta väkivahvojen työmarkkinoiden imu näyttää vain jatkuneen.

Fed nosti ohjauskorkojaan viimeksi keskiviikkona 0,25 prosenttiyksikköä, ja korot ovat nyt ylimmillään 16 vuoteen. Uudet työllisyysluvut saattavat johtaa siihen, että keskuspankki päätyy tekemään vielä lisää korkojen korotuksia. Toisaalta talouden kasvuluvut ovat jo hiipuneet selvästi. Ensimmäisen vuosineljänneksen aikana kasvua kertyi vain 1,1 prosentin tahtia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita