Pankki­osakkeet kallistuvat Yhdys­valloissa, Pacwest ja Western Alliance nousu­kiidossa

Aiemmin tällä viikolla sukeltaneiden Pacific Western ja Western Alliance -pankkien osakkeet ovat perjantaina kallistuneet tuntuvasti.

Pacific Western -pankin osakkeen hinta on ollut perjantaina kovassa nousussa.

Pankkiyhtiöiden osakkeet kääntyivät perjantaina tuntuvaan nousuun Yhdysvaltain osakemarkkinoilla. Ennen perjantaita pankkiosakkeiden hinnat olivat laskeneet selvästi kuluvan viikon aikana.

Laajan S&P 500 -osakeindeksin toimialakohtainen pankki-indeksi oli kuudelta illalla Suomen aikaa 2,8 prosentin nousussa. Varainhoitoyhtiö KBW:n kokoama alueellisten pankkien osakkeita seuraava indeksi taas oli 4,3 prosentin nousussa.

Erityisesti alueellisten pankkien osakkeet ovat kärsineet maaliskuussa alkaneesta hermoilusta pankkisektorin ympärillä. Pankkien myllerryksessä on kaatunut jo kolme yhdysvaltalaispankkia, joista viimeisin kuluvalla viikon alussa.

Yhdysvaltojen talletussuoja­viranomainen FDIC keskeytti maanantaina jo maaliskuussa horjuneen First Republic Bankin toiminnan ja kertoi pian sen jälkeen myyvänsä pankin talletukset ja valtaosan omaisuudesta JP Morganille.

Kuluvalla viikolla sijoittajat ovat olleet huolissaan erityisesti kahden muun alueellisen pankin kohtalosta. Pacific Western ja Western Alliance -pankkien osakkeiden hinnat romahtivat ensin tiistaina ja vielä toisen kerran torstaina.

Myös Pacwest-nimellä tunnettu Pacific Western vahvisti torstaina selvittävänsä strategisia vaihtoehtoja, joihin kuuluvat liiketoimintojen myynti ja pääomaruiske.

Western Alliance taas kiisti torstaina selvittävänsä liiketoimintojensa myyntiä sen jälkeen, kun talouslehti Financial Times kertoi myös sen selvittävän strategisia vaihtoehtoja.

Perjantaina molempien pankkien osakkeet ovat olleet kovassa nousussa. Hieman kuuden jälkeen illalla Suomen aikaa Pacific Westernin osake oli 65 prosentin nousussa yli 5,2 dollarissa ja Western Alliancen osake yli 34 prosentin nousussa 24,5 dollarissa.

Perjantaina kovasta noususta huolimatta pankkien osakkeet ovat kaukana aiemmista tasoistaan. Viime perjantaina päätöskurssilla Pacific Westernin osake nimittäin maksoi vielä yli 10 dollaria ja Western Alliancen osake yli 37 dollaria.

Ennen pankkisektorin myllerryksen alkamista maaliskuun alussa Pacific Westernin osake maksoi lähes 28 dollaria ja Western Alliancen osake 75 dollaria.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita