Kiinasta Eurooppaan tulevien turistien määrä on alamaissa, mutta se ei haittaa Euroopan merkittävimpien kaupunkien luksuskauppoja. Ne harvat, jotka Eurooppaan tulevat, käyttävät niin paljon rahaa, että ökykauppiaat hierovat käsiään.
Kaikki Euroopan kaupungit eivät varakkaista kiinalaisista hyödy, sillä he suuntaavat nyt esimerkiksi Milanoon ja Pariisiin.
Uutistoimisto Reutersin mukaan kiinalaisturistien määrä on noin kolmannes vuoteen 2019 verrattuna. Lentolippujen hinnat Kiinasta Eurooppaan ovat lähes tuplaantuneet verrattuna pandemiaa edeltävään aikaan.
Eurooppaan Kiinasta nyt tulevia turisteja Reuters kuvaa ilmaisulla ”big spender”. Suomeksi vapaasti käännettynä se tarkoittaa väkevää kuluttajaa.
Reuters haastatteli aiheesta Agility Research & Strategy -yhtiön strategiajohtajaa Amrita Bantaa. Hänen mukaansa nyt Eurooppaan tulevia turisteja eivät lentojen hinnat juurikaan kiinnosta. Lisäksi heidän on näinä aikoina rahalla helpompi saada viisumeja Eurooppaan kuin tavallisilla turisteilla.
Sveitsiläisen rahoitusyhtiön UBS:n mukaan kiinalaisen turistin keskimääräinen Euroopassa kuluttama rahamäärä oli maaliskuussa 28 prosenttia suurempi kuin samana aikana vuonna 2019.
Suurimpia äveriäiden kiinalaisturistien rahoista hyötyjiä olivat maaliskuussa Cartier-kelloja valmistava Richemont, asuste- ja parfyymituottaja Hermes ja LVMH. Viimeksi mainittu yhtiö valmistaa Louis Vuittonin vaatteita ja Hennessyn konjakkeja.
LVMH:n toimitusjohtaja Antonio Belloni totesi Reutersille, että nyt Eurooppaan tulevat kiinalaiset ovat enimmäkseen varakkaampaa väkeä, joilla on mahdollisuus matkustaa ”hieman toisin”.
”Kukaan ei ole valmistautunut täydelliseen muutokseen matkustajavirroissa, koskee se sitten kauppoja, hotelleja tai lentokoneita”, hän totesi Reutersille.
Oikaisu 6.5. kello 14.45: Hennessy ei valmista samppanjoita toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin.