Pitopalvelun tilaamisella kesän hää- ja muihin juhliin alkaa olla kiire. Soittokierros joihinkin alan yrityksiin eri puolille Suomea paljastaa, että tulevan kesän lauantait on monin paikoin pitkälti varattu. Sen sijaan arkipäiville ja sunnuntaille löytyy tilauskirjoista paremmin tilaa. Osa yrityksistä myy jo täyttä häkää myös ensi vuoden lauantaiaikoja.
”Kesä näyttää hyvältä. Tilauksia on tehty hyvin. Ihmiset pitävät hää- ja muiden perhejuhlien lisäksi erilaisia yhteisiä illanviettoja ja muita tilaisuuksia”, kehuu Kuopiossa ja muualla Pohjois-Savossa toimivan Juhlapalvelu Remarin toimitusjohtaja Minna Kananen.
Pitopalveluyrityksistä arvioidaan, että alalla on yhä korona-ajan jäljiltä patoutunutta kysyntää, joka nyt purkautuu. Hyvään ruokaan ja yhdessäoloon halutaan käyttää aikaa ja rahaa.
Eri yritysten mukaan hintojen nousu ei ole vaikuttanut ainakaan merkittävästi ihmisten haluun hankkia juhlaruokia ja muita palveluita alan ammattilaisilta. Joistakin tarjoiluista saatetaan ehkä hieman nipistää vähentämällä vaikkapa ruokalajien määrää tai tekemällä osa asioista itse, mutta asiakkaat haluavat pitää juhlat kuitenkin juhlina.
Esimerkiksi kesän häät on usein lyöty lukkoon jopa vuotta tai kahta aiemmin, ja budjetitkin on mietitty tällöin valmiiksi. Muutoksia ei niihin juurikaan tule.
”Joissakin kevään tilaisuuksissa, kuten syntymäpäiväjuhlissa, karonkoissa tai muissa, on aavistuksen verran näkynyt, että hinta on alkanut vaikuttaa tilauksiin”, kertoo Pirkanmaan alueella toimivan 4Cateringin myyntipäällikkö Kati Murtonen.
Ruoan hinnan raju nousu on heijastunut luonnollisesti pitopalveluyritysten toimintaan niin, että myös ne ovat hilanneet omia hintojaan ylöspäin.
Hallitakseen kustannuksia yritykset ovat tehneet monenlaisia rukkauksia omiin toimintatapoihinsa. Keinoihin lukeutuvat esimerkiksi annoskokojen pienentäminen, joidenkin raaka-aineiden vaihto edullisempiin tuotteisiin tai muutokset ruokien valmistustavoissa.
”Me olemme koettaneet pitää hinnannousua kurissa aika paljon raaka-aineita vaihtamalla. Ei ole kaikkein kalleimmat raaka-aineet käytössä”, havainnollistaa pääosin pääkaupunkiseudulla toimivan Loisto Cateringin toimitusjohtaja Jyrki Lahti.
Yritysten arviot keskimääräisestä häiden koosta vaihtelevat jonkin verran. 4Cateringin Murtonen ja Juhlapalvelu Remarin Kananen laskeskelevat, että juhlaväen koko liikkuu keskimäärin noin 70–80 hengen tienoilla, myös Loisto Cateringin Lahden arvio lähtee noin 70 vieraasta ylöspäin. Oulun seudulla toimivan Pitopalvelu Timosen mukaan heillä hääjuhlat ovat liki järjestään sadan hengen tilaisuuksia.
Suurimmillaan häät ovat arviolta noin 120 hengen juhlia. Osa pareista voisi haluta isommatkin kekkerit, mutta juhlapaikan kokoa koskevat rajoitukset saattavat tulla vastaan.
”Pienemmälle väelle, vaikkapa 50 ihmiselle, suunnitellussa hääjuhlassa budjetti saattaa olla henkeä kohti vähän korkeampi kuin isoissa juhlissa ja tätä kautta kokonaishinta voi nousta samaan suuruusluokkaan kuin sadan hengen juhlissa”, Pitopalvelu Timosen toimitusjohtaja Kati Timonen sanoo.
Yritysten arvioiden mukaan tavanomaisen hääjuhlamenun hinta vierasta kohden liikkuu keskimäärin noin 40 euron molemmin puolin, minkä päälle tulevat henkilökunta- ja muut kulut.
Tyypillinen hääateria koostuu yhä kylmistä alkuruoista, lämpimästä pääruoasta ja jälkiruokapuolesta. Yritysten mukaan hääpöydissä näkyy aiempaa enemmän kasviksia ja kalaa, kun taas punaisen lihan suosio on vähentynyt. Ylipäätään erikoisruokavalioille on entistä enemmän kysyntää, ja ajoittain ateria tilataan kokonaan esimerkiksi vegaanisena.
”Ruoan eettisyyttä ja kotimaisuutta mietitään paljon”, Kananen sanoo.
Hääpöytiin haetaan nykyisin perinteisiä juhlaruokia nuorekkaampaa ilmettä. Karjalanpaistia ei juurikaan haluta hääpöytiin, sen sijaan monenlaista muuta herkkua kyllä. On se sitten vaikkapa bbq-possua tai ruokaa kreikkalaisella vivahteella.
Jotkut perinteiset tarjottavat, kuten voileipäkakut, ovat tehneet uutta tuloaan, mutta eivät niinkään hääpöydissä, vaan muissa juhlissa. Niiden sisältöä voidaan hieman uudistaa esimerkiksi eri ruokavalioihin sopiviksi ja muotoa muuttaa vaikkapa cocktail-palojen muotoon.
Hääpöydän kruununa kakku pitää yhä pintansa. Monen kesään kuuluu perinteinen mansikkakermakakku, mutta sitä ei välttämättä mielitä omiin häihin. Valinta voi osua vaikkapa mousse-, tuorejuusto- tai nakukakkuun. Nakukakussa kakkupohja ja täytekerrokset jäävät reilusti näkyviin.
”Ihmiset haluavat aika raikkaita kakkuja. Trendinä on, että ne ovat kuvauksellisen kauniita”, Lahti kiteyttää.
Pitopalveluyritysten kokemusten mukaan alkoholittomien juomien määrä ja valikoima ovat lisääntyneet häissä. Alkumaljoina tarjotaan muutakin kuin alkoholipitoista kuplivaa ja alkoholitonta Pommacia, ruokajuomista löytyy myös alkoholittomia viinejä, oluita ja siidereitä. Jos myöhäisillan tunteina on vaikkapa baaritarjoilu, myös siellä on tarjolla yhä enemmän alkoholittomia vaihtoehtoja.