Ympäri maailman hämmäs­tellään lava-autoa, jonka vesi­leikkurilla voi halkoa sähköautojen akkuja

Tämä kuusirenkainen Hilux voi olla tapa sammuttaa palavat sähköautot, mutta asiantuntija huomaa siinä heti ongelman.

Hiload on herättänyt viime viikkoina huomioita ympäri maailmaa autoaiheisilla sivustoilla.

| Päivitetty

Toyota Hilux nauttii mainetta lava-autona, joka kestää ihan mitä tahansa.

Kun Hiluxia pidennetään ja siihen asennetaan sammutuskalusto, syntyy käsittämätön näky.

Se on Hiload 6x6 -paloauto.

Brittiläinen Prospeed -yritys on muokannut Hiluxista oudon kokonaisuuden, joka soveltuu tulen taltuttamiseen matalissa autohalleissa. Tšekkiläinen Atenta on jatkanut auton tuunaamista ja asentanut siihen sammutinleikkurin sähköautoja varten.

Hiload on herättänyt huomiota kansainvälisillä autosivustoilla tänä keväänä. Kanadalaistaustainen Hotcars -sivusto kuvaili autoa sanalla ”badass”, eli vapaasti suomentaen pahis.

Vain vajaat 1,9 metriä korkea auto sujahtaa mataliin autohalleihin, minne isot paloautot eivät välttämättä mahdu. Sitten auton perästä ammutaan valtavalla paineella vettä palavan sähköauton akkuun.

Onko tässä mitään järkeä?

Hiload on tarkalleen 1,85 metriä korkea. Siinä on myös normaalia Hiluxia 1,2 metriä pidempi perä esimerkiksi sammutuskalustoa varten.

Ihan hyvä innovaatio, sanoo pelastusopiston yliopettaja Ismo Huttu, mutta painottaa, että se koskee vain auton korkeutta.

”Se on uutta, että tämä mahtuu mataliin ja ahtaisiin paikkoihin tuolla kantavuudella, mutta Cobra-merkkinen sammutusleikkuri on vanha keksintö.”

Tunnettu automedia Top Gear kertoo, että leikkuri ampuu vettä 300 baarin paineella. Sillä porataan akkuun reikä, jonka jälkeen akun väitetään hyytyvän 10 minuutissa ”kylpyammeellisella” vettä.

Pelastusopistolla ei niellä numeroita, sillä sähköautopalo vaatinee jopa 11 000 litraa jäähdytysvettä. Lisäksi tuo määrä ei riittänyt sammuttamaan erään Teslan akkupaloa kaksi vuotta sitten Yhdysvalloissa. Vettä tarvittiin kymmenkertainen määrä.

Huttu ei suosittele leikkuria sähköautopaloihin, koska sen hyödystä ei ole varmuutta ja laite on järjettömän tehokas.

”Sillä voi läpäistä betoniseinää. Kohdentuuko se jäähdytys edes oikein, rikkooko se akun ehjiä kennoja ja lisääkö oikosulkuja? Tästä on ristiriitaista tietoa.”

Kaiken huipuksi sammuttaja joutuu seisomaan ja pitämään rajutehoista leikkuria myrkkyjä tupruttelevan akun vieressä.

Tässä sammutetaan ”tavallista” autopaloa. Tesla sytytettiin tuleen Ranskan Rennesissä eläkeuudistusta vastustavissa mielenosoituksissa.

Olisiko uudenlaiselle lava-autolle mitään käyttöä Suomessa? Sähköautopaloja on ollut vain kourallinen, joten tositilanteista on vähän kokemusta.

Hutun mukaan ensisijaista on tunnistaa, milloin kyseessä on akkupalo ja milloin ”tavallinen” autopalo. Korkeajännitteisen litiumioniakun palaminen ei ole varsinaisesti tulipalo vaan kemiallinen prosessi nimeltään terminen karkaaminen.

Yhteen virkkeeseen pelkistäen: Auton pohjassa olevan akun kennojen lämpötila nousee liikaa, ja seurauksena akku paisuu ja repeilee.

Liekillä ei ole merkitystä. Huttu kertoo, että pelastajien pitää pysäyttää ketjureaktio kennoissa jäähdyttämällä ehjiä osia.

Tähän on kolme päätapaa: Ulkoinen jäähdytys, akun kuoren läpäisevä jäähdytys sammutusleikkurin tapaan tai koko auton upottaminen veteen.

Ulkoisesti akkua voi jäähdyttää esimerkiksi alustasprinklerillä, joka on auton alle nakattava ja vettä ruiskiva kehikko.

Mitä keinoa käytetäänkään, sitä varten ei tarvita uutta kiiltävää Toyotaa. Leikkureitakin löytyy Suomesta ennestään.

Alla oleva video näyttää, miten Hiload kulkee eri alustoilla Tšekissä. Juttu jatkuu videon jälkeen.

TEoriassa Hiloadiin voidaan asentaa mitä tahansa, sillä brittifirma Prospeed on vain muokannut auton alustaa.

Kantavuus on kolme tonnia, joten mielikuvitus on rajana. Sen Prospeed onkin antanut lentää. Mainoslehtisissä autoa sovitellaan sotakentille. Sen perään voi pelastuskaluston sijaan kytkeä vaikka raskaan kranaatinheittimen.

Paloautoversio saatetaan kuitenkin nähdä pian Suomessa. Prospeediltä viestittiin sähköpostitse HS:lle, että nimeltä mainitsematon yritys on pyytänyt autoa näytille Suomeen. Vierailu saattaisi tapahtua lähikuukausina.

Hiload sujahtaa kätevästi mataliin pysäköintihalleihin.

Lue myös: Toyota Hilux on klassinen avo-lava-auto

Lue myös: Terroristit hamstraavat japanilais­valmistajan malleja, koska ne kestävät melkein mitä vain

Lue myös: Hiluxille puoli miljoonaa kilometriä on alkulämmittelyä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita