EU:n ehdottama pakote­paketti pureutuisi pakotteiden kiertämisen ehkäisyyn

EU:ta on huolettanut jo pitkään, että pakotteet Venäjää vastaan eivät toimi suunnitellusti. Venäjä kiertää pakotteita muun muassa hankkiakseen lännestä teknologiaa, jota voi käyttää sodankäyntiin.

EU:ta on huolestuttanut jo pidempään, että Venäjä kiertää pakotteita muun muassa Aasiassa sijaitsevien maiden kautta tapahtuvan tuonnin avulla. Kuva on otettu huhtikuussa Vladivostokin satamassa.

Euroopan komissio on ehdottanut jäsenmailleen uutta Venäjän-vastaista pakotepakettia, kertoi komission tiedottaja Eric Mamer uutistoimisto AFP:n mukaan. Toteutuessaan kyseessä olisi EU:n yhdestoista pakotepaketti Venäjää vastaan.

”Tämä paketti keskittyy pakotteiden toteutukseen ja tehokkuuteen sekä siihen, miten vältämme pakotteiden kiertämisen”, Mamer sanoi.

AFP:n näkemän asiakirjan mukaan pakettiin kuuluisi muun muassa suositus estää mahdollisesti arkaluonteisen teknologian toimittaminen kahdeksalle kiinalaisyritykselle. Perusteena on epäily, että ne voisivat myydä tuotteet Venäjälle.

EU:ta on huolestuttanut jo pidempään, että pakotteet Venäjää vastaan eivät toimi suunnitellusti.

Eivätkä ne ole täysin toimineetkaan; esimerkiksi talouslehti Financial Times kertoi viime viikolla, että venäläinen vakoojaverkosto on onnistunut viemään pakotteiden alaista teknologiaa Euroopasta Venäjälle senkin jälkeen, kun salakuljetusrinki yritettiin Yhdysvaltojen johdolla hajottaa.

Venäjä kiertää pakotteita muun muassa hankkiakseen lännestä teknologiaa, jota voi käyttää sodankäyntiin. Suomestakin on lähtenyt kuljetuksia, jotka yhdistyvät Venäjän valtion toimijoihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita