EKP:n pää­ekonomisti: Inflaatio­ hidastuu selvästi tänä vuonna

EKP:n pääekonomisti Philip Lane sanoo, että halventunut energia hidastaa hintojen nousua.

Euroopan keskuspankin pääekonomisti Philip Lane.

Euroalueen kuluttajahintaindeksin nousu hidastuu selvästi tänä vuonna, mutta hintojen nousutahti pysyy toistaiseksi korkeana, sanoo Euroopan keskuspankin (EKP) pääekonomisti Philip Lane.

EKP on nostanut ohjauskorkojaan viimeisimmässä seitsemässä korkokokouksessaan, mutta inflaation hidastuminen syksyn kaksinumeroisista luvuista salli keskuspankin hidastaa rahapolitiikan kiristämistä viime viikolla. EKP nosti ohjauskorkojaan 0,25 prosenttiyksikköä viime torstaina.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Lane sanoi maanantaina puheessaan talousfoorumissa Berliinissä, että elintarvikkeiden ja pohjainflaation vuosimuutokseksi muutettu nousuvauhti on yhä nopeaa.

Lane sanoi, että jyrkästi laskeneet energian hinnat ja tuotteiden toimitusten pullonkaulojen helpottaminen hidastavat hintojen nousua.

Myös yritysten hintojen korotusten pitäisi Lanen arvion mukaan laskea tänä vuonna. Lanen mukaan yritykset eivät pysty enää nostamaan tuotteiden hintojaan niin nopeasti, koska kysyntä on normalisoitumassa.

Euroalueen inflaatio oli huhtikuussa 7,0 prosenttia. Nopeimmillaan se oli lokakuussa, jolloin kuluttajahinnat kohosivat 10,6 prosenttia vuoden takaisesta.

EKP ennustaa, että inflaatio hidastuu alle kolmen prosentin kuluvan vuoden viimeisellä neljänneksellä. Inflaatio hidastuminen kuitenkin alle keskuspankin kahden prosentin tavoitteen saattaa venyä vuoden 2025 toiselle vuosipuoliskolle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita