Ruoan hinta voi kääntyä laskuun loppu­vuonna

Elintarvikkeiden hinnat ovat ennusteiden mukaan nousemassa tänä vuonna reippaasti mutta selvästi loivemmin kuin viime vuonna.

Ruoan, esimerkiksi aamiaistarvikkeiden, hinnat ovat olleet näkyvässä nousussa. Huhtikuussa kahvin hinta oli vuoden takaiseen verrattuna laskussa.

| Päivitetty

Elintarvikkeiden kuluttajahintojen vuosinousu hidastuu, ja ruoan hinta voi asiantuntija-arvion mukaan jopa kääntyä laskuun loppuvuonna.

Tilastokeskuksen maanantaina julkistaman kuluttajahintaindeksin mukaan elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat viime kuussa 13,7 prosenttia, kun sekä helmi- että maaliskuussa ne kallistuivat runsaat 16 prosenttia ja tammikuussakin yli 15 prosenttia vuoden takaisesta.

Ruoan hinnan nousu hidastui selvästi viime kuussa ensimmäistä kertaa noin puoleentoista vuoteen. Suunta on nyt enemmänkin alaspäin kuin ylöspäin, arvioivat ruoan hintakehitystä ennustavat asiantuntijat.

”Näyttää hyvin vahvasti siltä, että maaliskuu jäi hintanousuhuipuksi. Viime vuonna suurin harppaus tuli toukokuulta, ja nyt on odotettavissa, että ruoan hinnan nousu on hidastumassa”, sanoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimuspäällikkö, erikoistutkija Hanna-Maija Karikallio.

Myös Pellervon taloustutkimus PTT:n tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg arvioi, että ruoan vuosinousun huippu on nyt koettu.

”Arvioisin, että hintahuiput on nähty, vaikka viime vuoden puolella ennustettiin, että huippu olisi tapahtunut viime vuoden lopussa”, Forsman-Hugg sanoo.

Kuluva toukokuu on tärkeä kuukausi ruuan hinnan kehityksessä, sillä vähittäiskauppa päivittää tässä kuussa valikoimiaan ja tekee uusia sopimuksia elintarviketeollisuuden kanssa. Luken Karikallio sanoo, että sopimuksissa on hinnankorotuspaineita.

”Korotukset tuskin kuitenkaan ovat niin suuret, että ne muuttaisivat ruuan hinnan nousun hidastumista. Näköpiirissä on enemmän hintoja laskevia signaaleja”, Karikallio arvioi.

Huhtikuussa ainoastaan kahvin ja vihannesten hinnat laskivat vuoden takaisesta. Sokerin ja jauhojen hinnat sen sijaan kohosivat yli kolmekymmentä prosenttia.

Aamiaistarvikkeista kananmunat kallistuivat lähes yhtä paljon, 28 prosenttia. Juuston ja voin hinnat olivat viidenneksen kalliimpia kuin vuosi sitten.

Hintojen nousun hidastumisesta huolimatta elintarvikkeiden hinnat ovat ennusteiden mukaan nousemassa tänä vuonna reippaasti mutta selvästi loivemmin kuin viime vuonna.

Viime vuonna elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 10,5 prosenttia verrattuna edellisvuoteen.

Pellervon taloustutkimus ennustaa huhtikuussa julkaistussa ennusteessa, että elintarvikkeet kallistuvat noin 7,5 prosenttia tänä vuonna.

”Ennuste perustuu siihen, että hintojen nousu hidastuu selvästi loppuvuonna, mutta tämän vuodenkin ruoan hintainflaatio tulee olemaan tavanomaista korkeampi”, PTT:n Forsman-Hugg sanoo.

Luonnonvarakeskus julkistaa oman ennusteensa ensi viikolla. Luke arvioi ennakolta, että ruoan hinnan nousu on tänä vuonna hitaampaa kuin viime vuonna.

Ruoan hinta nousee Luken arvion mukaan tänä vuonna silti enemmän kuin viisi prosenttia, koska elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet alkuvuonna niin voimakkaasti.

Ensi syksynä hintakehitys voi olla päinvastainen, koska kaikki maatalouden merkittävät tuotantokustannukset, kuten lannoitteet, rehut ja energia, ovat laskeneet.

”Kehitys näyttää siltä, että hinnannousu hidastuu koko ajan enemmän. Loppuvuonna ruoan hinta voi jopa kääntyä laskuun, jos satotilanteessa ja maailmantalouden epävarmuustekijöissä ei tapahdu mitään isompaa kehitystä muuttavaa”, Luken Karikallio sanoo.

Karikallio sanoo, että maatalouden tuotantokustannusten laskun pitäisi helpottaa maanviljelijän ja koko ruokaketjun kustannuspaineita. Siten sen pitäisi näkyä myös kuluttajan ruokalaskussa.

Ruoan maailmanmarkkinat ovat edelleen herkässä tilanteessa Ukrainan ja Venäjän tilanteen takia. Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Venäjää vastaan asetetut talouspakotteet voimistivat viime vuonna lannoitteiden ja polttoaineiden hintojen nousua.

Toinen epävarmuustekijä on satotilanne. Suomessa kylvökausi on juuri alkanut, mutta Etelä-Euroopassa monet alueet kärsivät kuivuudesta.

”Jo nyt näkee, että Etelä-Euroopan sadot tulevat olemaan heikot. Jos sadot jäävät heikoiksi, se näkyy ruoan hinnassa”, Karikallio sanoo.

Pellervon taloustutkimuksen Forsman-Hugg sanoo, että ruoan kuluttajahinta reagoi viiveellä elintarvikkeiden tuotantokustannusten laskuun.

Elintarvikkeiden tuotantokustannusten tekijät lähtivät nousuun vuoden 2021 syksyllä, mutta kaupoissa hinnat alkoivat nousta reippaasti vasta viime vuoden keväällä.

”Viive näkyy myös toiseen suuntaan, koska ruokaketjussa on monia sopimuskumppaneita ja hintamuutokset täytyy viedä ketjun eri portaiden läpi”, PTT:n Forsman-Hugg sanoo.

Ruokaketjun osapuolet tekevät sopimuksia usein usean kuukauden ajaksi. Forsman-Hugg arvioi, että maatalous, elintarviketeollisuus ja kauppa ovat siksi tällä hetkellä tehneet hankintasopimuksia korkeammilla hinnoilla kuin mitä esimerkiksi tuotantopanosten hintataso juuri tällä hetkellä on.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita