Asiantuntijat: Tekoäly muodostaa eksistentiaalisen uhkan ja riskin miljoonien ihmisten terveydelle

Asiantuntijat vaativat nopeasti kehittyvän tekoälyn sääntelyä.

Asiantuntijat vaativat nopeasti kehittyvän tekoälyn sääntelyä.

Tekoäly muodostaa eksistentiaalisen uhkan ja riskin miljoonien ihmisten terveydelle, arvioivat terveysasiantuntijat Britanniasta, Yhdysvalloista, Australiasta, Costa Ricasta ja Malesiasta BMJ Global Health -julkaisussa. Tutkimuksesta uutisoi brittilehti The Guardian.

Vaikka tekoäly voikin olla avuksi sairauksien diagnosoinnissa ja parempien hoitotapojen etsimisessä, vaativat asiantuntijat yleisen tekoälyn kehityksen hidastamista, kunnes sitä on säännelty.

Asiantuntijoiden mukaan tekoälyn virheet voivat lääketieteessä ja terveydenhuollossa johtaa haittoihin potilaalle. Lisäksi ne aiheuttavat riskin henkilötietojen yksityisyyden ja turvallisuuden suhteen ja voivat pahentaa sosiaalisia ja terveydenhuollon yhden­vertaisuus­ongelmia.

Yksi asiantuntijoiden mainitsema esimerkki koskee veren happisaturaatiota laskelmoivaa ja säätelevää, tekoälyllä toimivaa pulssioksimetria. Laitteen on todettu yliarvioivan tummaihoisten ihmisten happisaturaation, minkä vuoksi käyttäjien hypoksiaa eli vähentynyttä hapensaantia ei ole hoidettu tarpeeksi.

Yksittäistapausten lisäksi tekoälyllä voi olla laajempia ja ”koko ihmiskunnan olemassaoloa uhkaavia” vaikutuksia. Näitä ovat muun muassa massatyöttömyys tekoälyn omaksuttua työntekijöiden roolin ja siitä aiheutuva masennus.

Asiantuntijat mainitsevat riskinä myös deepfake- eli syväväärennösteknologian.

Tekoälyllä toimivat informaatiojärjestelmät voisivat horjuttaa demokratiaa rikkomalla luottamusta ja kylvämällä yhteiskunnallista eriytymistä ja konfliktia, mainitsevat asiantuntijat.

Asiantuntijoiden mukaan ajatus siitä, että tekoäly alistaisi ihmiset, on todellinen.

”Me yritämme nyt luoda koneita, jotka ovat huomattavasti meitä älykkäämpiä ja voimakkaampia. Sellaisten laitteiden mahdollisuus käyttää tätä älyä ja voimaa, joko tarkoituksella tai ei, tavalla, joka voisi satuttaa tai alistaa ihmisiä, on todellinen, ja se täytyy huomioida”, varoittavat asiantuntijat.

Heidän mukaansa tekoälyä ja sen käyttöä pitää säädellä tarkkaan haittojen ehkäisemiseksi. Tekoälyn kehitys on niin nopeaa, että aikaikkuna vakavilta haitoilta välttymiseen on kuitenkin sulkeutumassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita