Kotipizza jakoi ilmaisia pitsoja Woltin ja Foodoran läheteille – ”Emme me kettuile kilpailijalle”

Kotipizza osti listahinnaltaan 57 000 euron arvoisen mainoksen kertoakseen, että yhtiö on jakanut ilmaiseksi pizzaa ruokaläheteille. Pitsat maksoivat murto-osan mainokseen käytetyistä rahoista.

Kotipizza osti kokonaisen aukeaman mainospaikan Helsingin Sanomien keskiviikkona julkaistusta printtilehdestä.

| Päivitetty

Kotipizza osti kokonaisen aukeaman mainospaikan Helsingin Sanomien keskiviikkona julkaistusta printtilehdestä. Mainospaikka on printtilehden kalleimpia mainospaikkoja, listahintojen mukaan arvoltaan noin 57 000 euroa.

Kotipizza kertoi mainoksessa maanantaina järjestetystä tempauksestaan, jossa se jakoi 420 pitsaa ilmaiseksi ruokaläheteille ”lämpölaukun väriin katsomatta”. Mainoksessa se otti kantaa myös ruokalähettien työhön.

”Ravintolaruoan tilaaminen perille kuljetettuna on sen verran mukava juttu, että tuntuisi tyhmältä pilata se hölmöilyllä”, mainoksessa lukee.

Ketju käytti yhteen mainokseen noin kymmenkertaisen määrän rahaa itse pitsojenjakotempaukseen verrattuna. Pelkät pitsat olisivat 14 euron yksikköhinnalla laskettuna maksaneet ketjulle alle 6 000 euroa. Ketju ei kerro tarkkaa summaa, joten kyse on arviosta. Pitsojen todelliset kustannukset voivat olla huomattavasti ketjun hinnastoa alhaisemmat.

Kotipizza jakoi mainostempauksessaan 420 ilmaista pizzaa ruokaläheteille.

Yhden mainoksen hinta on siis moninkertainen verrattuna pitsojen hintaan.

Kotipizza Groupin toimitusjohtaja Heidi Stirkkisen mukaan tempauksen vaikuttavuutta ei voi arvioida siihen käytetyn euromäärän mukaan. Olennaista on hänen mukaansa se, miten paljon tempauksella pystytään herättämään keskustelua ja mielenkiintoa.

HS uutisoi maanantaina tempauksesta, joka vaikuttaa selkeältä kuittailulta ruokalähettipalvelu Foodoralle ja Woltille. Lähettifirmat ovat muuttaneet alan toimintaperiaatteita.

Kotipizza ei käytä kyseisiä lähettipalveluita, vaan sillä on omat kuljetussysteeminsä. Kotipizzan yritykset saavat tuloja sekä annoksista että pitsojen kotiinkuljetuksesta.

Wolt ja Foodora ovat saaneet negatiivista julkisuutta, kun HS julkaisi tutkivan jutun alan ongelmista ja pimeistä työmarkkinoista.

Mainos on selkeä kuitti negatiivista julkisuutta saaneille Woltille ja Foodoralle. Onko tämä kettuilua kilpailijoille?

”Emme me kettuile kilpailijalle. Käymme vuoropuhelua kyseisten toimijoiden kanssa. Kaiken kaikkiaan haluamme pitää yllä ajatusta, että tässä ollaan yhteisesti alan puolesta. Ei meidän tapoihimme kuulu lähteä kampittamaan kilpailijaa.”

Stirkkisen mukaan Kotipizzan lähetit ovat töissä franchising-yrityksissä. Hänen mukaansa on hyvin tyypillistä, että samat ihmiset tekevät ravintoloissa kaikkia tehtäviä pitsojen tekemisestä asiakaspalveluun ja kuljetuksiin. Suuremmissa yrityksissä osa voi olla erikoistuneempia tiettyihin tehtäviin.

Tämän vuoksi lähettitöistä maksetaan myös matkailu- ja ravintolapalveluiden (Maran) työehtosopimuksen mukaisesti palkkaa. Käytännössä palkka pohjautuu kuukausipalkkaan tai tehtyihin työtunteihin.

Onko mainostuksessa kyse oman aseman pönkittämisestä?

”On kyse ennen kaikkea siitä, että halutaan toimia alan hyvien käytäntöjen puolesta ja olla mukana luomassa tietynlaisia käytäntöjä ja standardeja.”

Myös Kotipizza on saanut osakseen huonoa julkisuutta. Vuonna 2014 useat entiset yrittäjät ja jutun kirjoitusaikana yrittäjinä toimineet syyttivät ketjua kohtuuttomista sopimusehdoista, rahanahneudesta ja huonosta johtamisesta HS:n jutussa.

Onko yrittäjienne sopimusehdot tällä hetkellä oikeudenmukaiset?

”Ovat oikeudenmukaiset, koska ne pohjautuvat Suomen franchising-yhdistyksen eettisiin sääntöihin.”

Vuonna 2014 kerrottiin, että Kotipizza perii yrittäjiltä markkinointi- ja franchising-maksuja 10,5 prosenttia yhtiön myynnistä. Kyseinen prosenttiosuus on pysynyt samana. Lisäksi nykyisin yrittäjät maksavat it-käyttöjärjestelmämaksua. Kyseinen maksu ei ole prosenttipohjainen.

Stirkkisen mukaan vuoden 2014 jälkeen toimintaa on kehitetty. Vuonna 2016 ketju perusti yrittäjäosuuskunnan yrittäjien ja ketjun välisen vuoropuhelun kehittämistä varten. Tarkoituksena on myös, että yrittäjät pääsevät paremmin tuomaan esiin asioita, Stirkkinen sanoo.

Tämän lisäksi yritys teettää vuosittain kyselyn, jonka avulla yritys pyrkii selvittämään muun muassa, ovatko yrittäjät tyytyväisiä franchising-sopimukseensa. Kyselyn toteuttaa ulkopuolinen taho.

”Tänä päivänä voin hyvinkin rehdisti sanoa, että yrittäjäkunta on tyytyväinen tähän yhteistyöhön ja yrittäjänä toimimiseen ja kokee franchising-sopimuksen hyväksi.”

Oikaisu 11.5.2023 kello 13.51: Jutun ingressissä kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Kotipizza olisi maksanut Helsingin Sanomien mainoksesta 57 000 euroa. Tosiasiassa tuo summa on mainospaikan listahinta, eikä Kotipizzan maksama hinta välttämättä vastaa sitä.

Lue lisää: ”Hän lepäsi kotonaan, minä työskentelin” – HS:n selvitys paljastaa, että Woltin ja Foodoran taustalla pyörii hämäräbisnestä

Lue lisää: Suomalais­yritys jakaa ilmaista pizzaa ruoka­läheteille – Haluaa herättää keskustelua työ­oloista

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita