Volkswagenin johtajia yritettiin heittää kakulla naamaan

Aktivistit iskivät autonvalmistaja Volkswagenin yhtiökokoukseen, koska yhtiö pyörittää autotehdasta kyseenalaisessa paikassa Kiinassa. Video näyttää lentävän kakun.

Ihmisoikeusaktivistit iskivät keskiviikkona autonvalmistaja Volkswagenin yhtiökokoukseen Berliinissä.

He yrittivät heittää kakkua Volkswagenin omistaman Porschen hallituksen puheenjohtajan naamaan.

Kakku meni ohi, mutta sen palasia lensi lavalle, jossa oli puhumassa Volkswagenin hallituksen puheenjohtaja Hans Dieter Pötsch.Video, jossa Pötsch väistää kakun osia, on katsottavissa tämän jutun alussa.

Aktivistit syyttävät autojättiä ihmisoikeuksien polkemisesta Kiinassa. Volkswagenilla on yhteinen tehdas kiinalaisen SAIC Motorin kanssa Xinjangin maakunnassa, jossa Kiina syrjii kovaotteisesti uiguurivähemmistöä.

Tilaisuuteen tunkeutuneet noin kymmenen aktivistia huusivat, että autoja rakennetaan pakkotyöllä. Yhden yläosattoman aktivistin selkään oli maalattu teksti ”likaista rahaa”.

”Dirty money” eli ”likaista rahaa” luki yläosattoman mielenosoittajan selässä.

Osa sijoittajista on myös ollut huolissaan, mitä Kiinan tehtaalla todella tapahtuu.

”Volkswagenin pitää olla varma, että sen toimitusketjut ovat puhtaat”, muotoili sijoitusyhtiö Dekan vastuullisuusasioista päättävä Ingo Speich uutistoimisto Reutersille.

Volkswagen väittää, että tehtaan tarkastuksissa ei ole noussut esiin todisteita pakkotyöstä. Ihmisoikeusryhmät muistuttavat, että työntekijät on voitu painostaa hiljaiseksi.

Tilanne on hankala Volkswagenille, koska se taistelee samalla kaikin keinoin elintilastaan Aasian markkinoilla. Paikallisten valmistajien kuten sähköautoja tekevän BYD:n raju nousu on saanut sijoittajat epäilemään eurooppalaismerkin kykyä panna kampoihin.

Aktivistit heitettiin ulos Berliinin tilaisuudesta, mutta ovella odottivat jo toiset. Ilmastoaktivistien joukko liimasi kätensä tiehen, joka johti kokouspaikalle.

Lue lisää: Vain kymmenen auton­valmistajaa jää pystyyn Teslan jäljiltä, sanoo kiinalais­johtaja

Lue lisää: Teslan piti esitellä halpa sähkö­auto. Sitten eurooppalaiset järjestivät yllätyksen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita