Ikääntyvät pitävät työllisyyden niukassa kasvussa, ennustaa ministeriö

Ministeriön mukaan ilman maahanmuuttoa työvoiman määrä vähenee ja osaavan työvoiman saatavuus vaikeutuu.

TEM toteaa ennusteessaan, että ilman maahanmuuttoa työvoiman määrä vähenee ja osaavan työvoiman saatavuus vaikeutuu.

Suomessa työllisyyskehitys kääntyy loppuvuonna hetkellisesti laskuun mutta palaa myönteiseksi ensi vuoden aikana, selviää työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) lyhyen aikavälin työmarkkinaennusteesta.

”Hyvällä tasolla pysyttelevä työllisyys pitää talouden taantuman loitolla. Ulkomaalaistaustaisten sekä vanhimpien työvoimaan kuuluvien ikäryhmien kasvussa oleva työllisyys on kauan kaivattu kohennus Suomen työmarkkinoilla”, sanoo alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen TEM:stä tiedotteessa.

Ennusteen mukaan työllisyys kasvaa tänä vuonna enää noin 5 000 henkilöllä pääasiassa juuri ikääntyvien työllisyyskasvun ansiosta. Ensi vuonna työllisyyden kasvu jää enää tuhanteen henkilöön mutta vahvistuu vuonna 2025 noin 18 000 henkilöllä.

Osa-aikatyön osuus ei ennusteen mukaan enää lähivuosina lisäänny, kuten se teki koronakriisin jälkeen. Tämä hidastaa työllisyyskasvua jatkossa.

Viime vuosina voimakas nettomaahanmuutto on lisännyt työvoiman tarjontaa. TEM toteaa ennusteessaan, että ilman maahanmuuttoa työvoiman määrä vähenee ja osaavan työvoiman saatavuus vaikeutuu.

Tilapäisen suojelun statuksella Ukrainasta Suomeen saapuneista vasta kolmisentuhatta on hakenut Suomesta kotikuntaa, eikä heitä siten lueta työvoimaan. Ukrainan pakolaisista arviolta noin 30 000 on työikäisiä.

TEM:n työmarkkinaennuste perustuu valtiovarainministeriön suhdanne-ennusteeseen. Sen mukaan bruttokansantuote laskee 0,2 prosenttia tänä vuonna mutta kasvaa jälleen 1,3 prosenttia ensi vuonna ja 1,6 prosenttia vuonna 2025.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita