Suomesta on tullut viime vuosina maailmanluokan suurvalta tuulivoimassa. Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä kertoi torstaina tiedotustilaisuudessa, että tuulivoimalla tuotettiin tammi–maaliskuussa jo 21,5 prosenttia koko Suomen käyttämästä sähköstä.
Viime vuonna tuulituotannon osuus oli noin 14 prosenttia, mutta vuoden kuluessa uutta tuulivoimaa rakennettiin noin 2 000 megawattia lisää.
Suomeen asennettiin uutta maatuulivoimaa viime vuonna itse asiassa viidenneksi eniten kaikista maailman maista. Sitä voi pitää melkoisena saavutuksena kansantalouden kokoon suhteutettuna.
”Ruotsi ohitti Suomen harmittavasti 11 megawatilla”, kertoi kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.
Uuden tuulivoiman määrä on nimellistehona enemmän kuin Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktori, jonka teho on 1 600 megawattia. Ydinvoimala tuottaa kuitenkin sähköä noin kolme kertaa sen verran kuin saman tehoinen tuulivoimala.
Olkiluoto 3 käynnistyi maaliskuun puolivälissä. Sen jälkeen Suomi on ollut sähkön suhteen keskimäärin omavarainen.
Leskelän mukaan Suomelle on uusiutuvan energian ansiosta avautumassa historiallinen mahdollisuus houkutella teollisia investointeja.
Ruususen mukaan Fingrid on viime aikoina saanut runsaasti tiedusteluja teollisuuden sähköliittymistä, mikä kertoo isojen teollisten investointien etenemisestä. Usein ne liittyvät tavalla tai toisella vihreään siirtymään.
Energia-alan mielestä joidenkin poliittisten tahojen virittämä keskustelu ilmastotoimien tahdista tai tarpeellisuudesta onkin jo hieman erikoista. Suomeen on tulossa valtavia määriä päästötöntä sähköntuotantoa, ja nyt pitäisi keskustella lähinnä siitä, miten myös sitä hyödyntävät teolliset investoinnit saadaan Suomeen.
”Uusiutuvan sähköntuotannon valtavan kasvun myötä myös säätövoiman tarve kasvaa. Siihen tarvitaan ratkaisuja. Asiasta pitäisi tehdä laaja selvitystyö ja miettiä sen pohjalta mahdollisia toimenpiteitä”, Leskelä sanoi.