Kremlin tiedottaja kommentoi Fortumin Venäjän-toimintoja: Kansallistamisesta ei ole tehty päätöstä

Kremlin mukaan Fortumin kansallistamisesta ei ole tehty päätöstä eikä korvauksista ole keskusteltu.

Fortum ilmoitti viime viikolla virallisesti Kremlille vastustavansa vahvasti Fortumin Venäjällä sijaitsevan tytäryhtiön haltuunottoa. Kuva Fortumin pääkonttorista Espoon Keilaniemestä.

Venäjän mukaan Fortumin kansallistamisesta ei ole tehty päätöstä, kommentoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov torstaina.

Venäjän mukaan Fortumin korvauksista ei ole keskusteltu. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

”Ei ole ollut keskustelua korvauksista [Fortumille], eikä kansallistamisesta ole tehty päätöstä”, Peskov sanoi torstaina medialle.

Fortum ilmoitti viime viikolla virallisesti Kremlille vastustavansa vahvasti Fortumin Venäjällä sijaitsevan tytäryhtiön haltuunottoa.

Huhtikuussa Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti ukaasin, joka mukaan Venäjä on väliaikaisesti ottanut haltuunsa Fortumin ja Uniperin osakkeet ja omaisuudet Venäjällä.

Samassa yhteydessä Venäjä vaihdatti tytäryhtiön toimitusjohtajaa. HS uutisoi, että naamioituneet ja aseistetut joukot tunkeutuivat Fortumin Venäjän-yksikköön. Fortumin johto ohjattiin toiseen tilaan ja henkilökunta toiseen tilaan. Tämän jälkeen tytäryhtiön hallitus piti kokouksen, jossa toimitusjohtajaa vaihdettiin.

Uudeksi toimitusjohtajaksi valittiin Vjatseslav Koževnikov. Huhtikuussa tapauksen jälkeen uutisoitiin, ettei uusi toimitusjohtaja ollut ollut yhteydessä Fortumin Suomen päähän.

Kreml on aiemminkin kommentoinut, että Fortumin venäläisomaisuuden siirtäminen Venäjän hallintaan oli sen näkemyksen mukaan lainmukaista ja välttämätöntä Venäjän etujen puolustamiseksi.

Kremlin tiedottaja kertoi, että siirto heijasti niitä vastaavia liikkeitä, joita ”epäystävälliset” maat ovat tehneet Venäjää vastaan. ”Epäystävällisiä” maita ovat Venäjän mukaan kaikki Venäjälle pakotteita asettaneet maat.

Fortum julkisti torstaina vuoden ensimmäisen neljänneksen tuloksensa. Tuloksen julkistamisen yhteydessä toimitusjohtaja Markus Rauramo kommentoi myös Venäjän-yksikön tilannetta.

Yhtiö ilmoitti, että se alaskirjaa Venäjän-liiketoimintansa kokonaisuudessaan kuluvan vuoden toisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksessaan.

Rauramo myös toisti, että Fortum valmistautuu puolustamaan oikeuksiaan relevantin kansainvälisen lainsäädännön nojalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita