Fortum hyvästeli Venäjän, Disney lähes tuplasi tuloksensa ja Suomi innostui korko­sijoituksista – HS kertaa viikon tärkeimmät talousuutiset

HS:n markkinaviikko kertaa yhdessä jutussa viikon tärkeimmät talousuutiset.

Tällä viikolla Disney kertoi alkuvuoden hyvästä tuloksestaan ja yhdysvaltalaisen käsikirjoittajien ammattiliiton Writers Guild of American lakkoilijat osoittivat mieltään myös Disneyn tilojen edustalla Kalifornian Burbankissa. Käsikirjoittajat ovat huolissaan suoratoiston ja tekoälyn vaikutuksista käsikirjoittajien työhön.

Fortum alaskirjaa loputkin Venäjän-liiketoimintonsa

Fortum tekee noin 1,7 miljardin euron alaskirjauksen Venäjän-liiketoimintoihinsa. Venäjän-toiminnot jätetään nyt kokonaan pois taseesta. Syynä on se, että Venäjän viranomaiset ovat ottaneet haltuun Fortumin venäläisen tytäryhtiön ja vaihdattaneet tytäryhtiön toimitusjohtajan.

Fortum kertoo, että määräysvallan menetyksen vuoksi Venäjän-liiketoimintoja ei enää konsolidoida Fortum-konserniin ja Venäjä-liiketoiminta alaskirjataan kokonaisuudessaan vuoden 2023 toisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksessa.

Fortumin vertailukelpoinen liikevoitto oli kuluvan vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä 784 miljoonaa euroa. Vuosi sitten vastaavana ajankohtana vertailukelpoinen liikevoitto oli 388 miljoonaa euroa.

Fortumin liikevaihto oli ensimmäisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksessa 2 552 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten vastaavana ajankohtana liikevaihto oli 2 162 miljoonaa euroa. Osakekohtainen tulos oli 0,63 euroa.

Inflaation hidastuminen jatkui Yhdysvalloissa

Kuluttajahintojen kallistuminen eli inflaatio hidastui huhtikuussa Yhdysvalloissa. Inflaatiovauhti oli 4,9 prosenttia, kun se maaliskuussa oli 5,0 prosenttia.

Energia halpeni viime vuoden vastaavasta ajankohdasta 5,1 prosenttia, mutta elintarvikkeet kallistuivat 7,7 prosenttia ja asuminen 8,1 prosenttia. Maaliskuuhun verrattuna energia kallistui 0,6 prosenttia, elintarvikkeiden hinnat pysyivät ennallaan ja asuminen kallistui 0,4 prosenttia.

Keskuspankki on kiristänyt rahapolitiikkaa kymmenen kertaa runsaan vuoden kuluessa hidastaakseen inflaatiota. Nopeimmillaan inflaatiovauhti oli viime vuonna heinäkuussa.

UPM antoi tulosvaroituksen

Metsäyhtiö UPM laski tulosnäkymiään kuluvalle vuodelle vain muutama viikko sen jälkeen, kun se julkisti poikkeuksellisen vahvan tuloksen ensimmäiseltä neljännekseltä.

UPM:n kilpailijoista tulosvaroituksen ovat aiemmin tänä vuonna joutuneet antamaan myös Stora Enso ja Metsä Board.

UPM kertoi tulosvaroituksessaan, että sen toimitusmäärät ovat elpyneet ennakoitua hitaammin ja sellun markkinahinnat ovat laskeneet nopeasti.

Yhtiö odottaa nyt, että sen vertailukelpoinen liikevoitto kuluvalta vuodelta laskee viime vuodesta. Aiemmin UPM odotti koko vuoden tuloksen olevan ”vahva”.

Disney menetti suoratoisto­asiakkaita

Viihdejätti Disney teki vuoden ensimmäisellä neljänneksellä lähes 22 miljardin dollarin liikevaihdolla yli 2,1 miljardin dollarin voiton. Liikevaihto kasvoi 13 prosenttia, mutta voitto lähes tuplaantui.

Yhtiön suoratoistopalvelun Disney Plusin tilaajien määrä laski toisella vuosineljänneksellä peräkkäin ja oli nyt noin 158 miljoonaa. Taloudellisesti yhtiö menetti 659 miljoonaa dollaria tilaajien lähdettyä, mutta se oli vähemmän kuin ennalta odotettiin.

Suoratoistopalvelun tilaajien väheneminen johtui pääosin siitä, että sen tilaajamäärät laskivat Intiassa kahdeksan prosenttia. Yhtiön Hotstar-version maailmanlaajuisista tilaajista lähes kolmannes on Intiasta.

Sen sijaan yhtiön teemapuistot takoivat voittoa.

Suomalaiset siirsivät säästöjään määräaikaistalletuksiin ja korkorahastoihin

Suomalaiset ovat viime aikoina innostuneet siirtämään säästöjään ja sijoituksiaan määräaikaistalletuksiin ja erityisesti korkorahastoihin, ilmenee Suomen Pankin torstaina julkistamista tilastoista.

Tammi–maaliskuussa suomalaiset tekivät uusia määräaikais­talletus­sopimuksia kolmella miljardilla eurolla. Vuotta aiemmin niitä tehtiin vertailukaudella vain 165 miljoonan euron edestä. Määräaikaistalletusten talletuskanta kasvoi vuodessa 182 prosenttia kuuteen miljardiin euroon.

Lyhyen koron rahastoihin virtasi vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä eniten eli 200 miljoonaa euroa uutta rahaa, kun kaikkiin rahastoihin mennyt rahavirta oli 530 miljoonaa euroa.

Myös suora osakesijoittaminen elpyi maaliskuussa. Suomen Pankin tilastojen mukaan suomalaiset sijoittivat maaliskuussa pörssinoteerattuihin osakkeisiin yli 500 miljoonaa euroa.

Vakuutuskonserni Sammolla mallikas alkuvuosi

Sammon tammi–maaliskuun tulos vakuutustoiminnasta kaikkien kulujen jälkeen kasvoi 21 prosenttia vuoden takaisesta 292 miljoonaan euroon.

Onnistunut vahinkovakuutuksen liiketoiminta näkyy vakuutusyhtiöissä parhaiten yhdistetyssä kulusuhteessa. Se kertoo, kuinka suuren osan vakuutusmaksuista korvaukset ja liiketoiminnan pyörittäminen syövät. Tämä vakuutusmaksujen ja kulujen suhdeluku parani 2,2 prosenttiyksikköä jo 84 prosenttiin.

Sammon vahinkovakuutustoiminta jakautuu Ruotsista johdettuun If-vahinkovakuutukseen, tanskalaiseen Topdanmark-vahinkovakuutukseen ja brittiläiseen Hastings-vakuutusyhtiöön, joka on painottunut autovakuutuksiin.

Vahinkovakuuttamisen lisäksi Sampo omistaa henkivakuutuksiin ja varainhoitoon keskittynyt Mandatumin. Sammon hallitus ehdotti maaliskuussa, että Mandatum eriytettäisiin konsernista. Jakautumista koskeva esitys käsitellään Sammon yhtiökokouksessa 17. toukokuuta.

Linkedin sulkee palvelunsa Kiinassa

Ohjelmistojätti Microsoftin omistama verkostoitumispalvelu Linkedin sulkee Kiinan markkina-alueelle räätälöidyn sovelluksensa.

Palvelu kertoi Kiinasta lähdöstä uutistoimisto AFP:n mukaan tiistaina. Samalla Linkedin kertoi vähentävänsä lähes 720 työntekijää.

Linkedin on toiminut Kiinassa Incareer-nimisellä sovelluksella, joka on yksinkertaistettu versio Linkedinin nimikkosovelluksesta. Kiinan sovellus suljetaan 9. elokuuta.

Linkedin on ollut harvoja Kiinassa toimivia länsimaisia sosiaalisen median yhtiöitä. Esimerkiksi länsimaissa suosittujen Facebookin, Twitterin, Instagramin ja Youtuben käyttö on estetty Kiinassa.

Oura ostaa Proxyn

Älysormusvalmistaja Oura Health kertoo ostavansa amerikkalaisen digitaalisen identiteetin alustan kehittämiseen erikoistuneen Proxyn.

Kauppaan kuuluu Proxyn identiteettiteknologia ja yhtiön älysormuspatenttien salkku. Patentit koskevat muun muassa etäostamista. Proxyn identiteettiteknologia mahdollistaa kehittää mobiililaitteisiin erilaisia digitaalisia avaimia, maksukortteja ja tunnuksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita