Valtaosa keski­tuloisista ei enää selviäisi tuhannen euron yllätys­laskusta

Palkat eivät ole nousseet samaa tahtia kuin elämisen hinta.

Entistä useammalla keskituloisella olisi vaikeuksia selviytyä tuhannen euron yllättävästä lisämenosta.

| Päivitetty

Hintojen nousu on tiukentanut suomalaisten taloutta niin, että entistä useammalla keskituloisella olisi vaikeuksia selviytyä tuhannen euron yllättävästä lisämenosta. Tämä ilmenee Lähi-Tapiolan teettämästä Arjen katsaus -kyselystä.

Kyselyssä 35 000–50 000 euroa vuodessa ansaitsevista 75 prosenttia sanoi, ettei selviäisi tuhannen euron lisälaskusta. Vuonna 2019 tehdyssä kyselyssä tätä mieltä oli 55 prosenttia.

”Syy nimenomaan keskituloisten talousvaikeuksiin lienee, että elämisen hinta on noussut huomattavasti palkkoja enemmän. Pienituloisten toimeentuloon vaikuttava sosiaaliturva nousee usein hintojen mukana ja suurituloisille on todennäköisemmin kertynyt oman talouden puskureita, joten keskituloisen suhteellisen aseman heikentyminen koetussa inflaatioympäristössä on odotettu tulos”, sanoi Lähi-Tapiolan ekonomisti Hannu Nummiaro tiedotteessa.

Inflaatio alkoi kiihtyä koronavuoden 2020 jälkeen, ja sen jälkeen kuluttajahintaindeksi on noussut 15 prosenttia. Ruoka ja asuminen ovat kallistuneet vielä enemmän.

”Elintarvikkeiden hinnat ovat kokonaisuudessaan nousseet jo 23 prosentti ja asuminen kallistunut 21 prosenttia. Kotitalouksien osuus, joilla tulot ovat pienemmät kuin menot, on yli tuplaantunut viime vuosikymmenen normaalista. Hintojen nousu työntää monen oman talouden ahtaalle, ellei liikkumavaraa tuovia säästöjä löydy”, Nummiaro sanoi.

Kyselyn toteutti Kantar Public, ja siihen vastasi tammikuussa reilu tuhat suomalaista. Virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita