Ruotsalainen Northvolt aikoo rakentaa uuden gigatehtaan Pohjois-Saksaan – saamassa avokätiset tuet valtiolta

Tehtaan ennakoidaan työllistävän suoraan tuhansia ihmisiä.

Northvoltin toimitiloja Ruotsin Västeråsissa.

| Päivitetty

Ruotsalainen akkuvalmistaja Northvolt vahvisti perjantaina, että se aikoo rakentaa seuraavan tehtaansa Pohjois-Saksassa sijaitsevaan Heiden pikkukaupunkiin. Yhtiö kertoi asiasta sen jälkeen, kun Saksan hallitus oli luvannut hankkeelle satoja miljoonia euroja valtion rahoitusta.

”Tämän (Saksan) liittovaltion hallituksen sitoumuksen tukemana Northvolt on päättänyt ottaa seuraavat askeleet laajentumisessa Heidessa”, sanoi Northvoltin toimitusjohtaja Peter Carlsson tiedotteessa.

Talouslehti Financial Timesin mukaan Northvolt oli aiemmin viestinyt, että se saattaa haudata tehdashankkeen Saksassa ja keskittyä vain Yhdysvaltoihin, ellei Euroopan unioni vastaa samalla mitalla presidentti Joe Bidenin hallinnon tarjoamiin avokätisiin tukiin vihreille teknologioille.

Talousministeri Robert Habeckin mukaan Saksa on saamassa ”yhden merkittävimmistä lippulaivahankkeista energian ja liikenteen vallankumouksessa”.

Pohjois-Saksaan rakennettavan tehtaan vuosittain valmistamien akkujen kapasiteetti olisi 60 gigawattituntia eli tehdas pystyisi tuottamaan akut noin miljoonalle sähköautolle. Niin sanottu gigatehdas toisi noin 3 000 suoraa työpaikkaa Heideen Schleswig-Holsteinin osavaltioon.

Rakennustyöt pyritään aloittamaan mahdollisesti jo tänä vuonna, ja akkutuotannon olisi määrä alkaa vuonna 2026.

Kaavailtua valtiontukea varten tarvitaan vielä EU-komission hyväksyntä.

Northvoltilla on ennestään yksi gigatehdas toiminnassa Pohjois-Ruotsin Skellefteåssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita