Alkoholi­juoma­jätti Pernod Ricard lopettaa toimintansa Venäjällä

Yhtiö sanoo keskeyttäneensä kaikkien kansainvälisten brändiensä viennin Venäjälle huhtikuun lopussa.

Pernod Ricardin omistama ruotsalainen Absolut Company kertoi aiemmin keväällä, että Absolut-vodkan vienti Venäjälle lopetetaan.

| Päivitetty

Ranskalainen alkoholijuomajätti Pernod Ricard lopettaa toimintansa Venäjällä, kertoo yhtiö tiedotteessaan. Yhtiö sanoo keskeyttäneensä kaikkien kansainvälisten brändiensä viennin Venäjälle huhtikuun lopussa.

Pernod Ricard aikoo myös lopettaa tuotteidensa jakelun Venäjällä. Tämän arvioidaan kestävän joitakin kuukausia.

Pernod Ricardin omistama ruotsalainen Absolut Company kertoi aiemmin keväällä, että Absolut-vodkan vienti Venäjälle lopetetaan. Päätös tehtiin sen jälkeen, kun Venäjän-viennin jatkaminen oli aiheuttanut suuttumusta ja boikottikehotuksia Ruotsissa ja sosiaalisessa mediassa.

Pernod Ricard kertoi huhtikuussa, että se alkaa jälleen viedä joitain tuotteitaan Venäjälle. Pernod Ricard perusteli viennin jatkamista sillä, että Venäjä oli porsaanreikien avulla mahdollistanut alkoholituotteiden rinnakkaistuonnin ilman tavaramerkin haltijan suostumusta, jolloin EU:n pakotteita pystyttiin kiertämään. Pernod Ricard sanoi jatkaneensa vientiä suojellakseen työntekijöitään Venäjällä rikossyytteiltä.

Venäjältä vetäytyvä Pernod Ricard kertoo nyt arvioivansa, miten sen organisaatiota Venäjällä voidaan mukauttaa paikallista lainsäädäntöä noudattaen.

Huhtikuussa Restel ilmoitti asettaneensa Pernod Ricardin tuotteet hankintakieltoon ravintoloissaan.

Alko kertoi puolestaan huhtikuussa, että se merkitsee Pernod Ricardin tuotteet omissa myymälöissään. Alkolla ei ollut mahdollisuutta poistaa tuotteita valikoimistaan, sillä alkoholilain mukaan Alkon tulee kohdella tavarantoimittajiaan tasapuolisesti ja syrjimättömästi, eikä se voi valita toimittajia ja tuotteita sen mukaan, minne toimittajat juomiaan vievät.

”Vaikka ymmärrämme kuluttajien tuntemuksia, Alkolla ei ole lainmukaisia edellytyksiä poistaa Pernod Ricardin tuotteita valikoimasta”, sanoi Alko tiedotteessaan huhtikuussa.

Pernod Ricard omistaa esimerkiksi Beefeater-ginin ja Jameson-viskin sekä lukuisia muita tunnettuja alkoholijuomia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita