Hintojen nousu­vauhti on nyt yhtä ripeä kuin vuonna 1982

Asuntolainojen keskikoron nousu piti inflaation nopeana huhtikuussa.

Sähkön hinnan nousu vaikutti kuluttajahintojen yleiseen nousuun huhtikuussa.

| Päivitetty

Kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio pysyi huhtikuussa nopeana, kun asuntolainojen korkojen nousu ylläpiti inflaatiota.

Tilastokeskuksen maanantaina julkaisemien tietojen mukaan kuluttajahinnat nousivat huhtikuussa 7,9 prosenttia vuoden takaisesta, kun maaliskuussa vuosimuutos oli niin ikään 7,9 prosenttia.

Edellisen kerran kuluttajahinnat nousivat tätä tahtia vuonna 1982.

Kuluttajahintojen nousu lähti kiihtymään viime vuonna pitkän hitaan inflaatiojakson jälkeen. Korkeimmillaan hintojen nousu oli viime vuoden marras- ja joulukuussa, jolloin kuluttajahinnat nousivat 9,1 prosenttia.

Maaliskuuhun verrattuna kuluttajahinnat nousivat huhtikuussa 0,3 prosenttia. Tämä johtui muun muassa asuntolainojen keskikoron noususta. Maaliskuussa kuluttajahintojen kuukausimuutos oli 0,6 prosenttia.

Handelsbankenin ekonomistin Janne Ronkasen mukaan asuntolainojen korkojen nousu piti kuluttajahintojen nousun huhtikuussa maaliskuun lukemissa, vaikka muun muassa ruoan ja sähkön hintojen vuosivaikutukset pienenivät.

Ilman asuntolainojen korkojen nousua inflaatio olisi huhtikuussa laantunut jo lähemmäs kuutta prosenttia, arvioi Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist Twitterissä.

”Touko- ja kesäkuussa on isompi pudotus inflaatiovauhtiin todennäköinen”, Ronkainen kirjoittaa Twitterissä.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintoja nosti vuotta aikaisempaan verrattuna eniten asuntolainojen keskikoron, sähkön hinnan ja kulutusluottojen korkojen nousu.

Kuluttajahintojen nousua puolestaan hillitsi eniten bensiinin, dieselin ja osake­huoneistojen halpeneminen.

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan inflaatio oli Suomessa huhtikuussa 6,3 prosenttia. Maaliskuussa se oli 6,7 prosenttia.

Yhdenmukaistetussa inflaatiossa ei ole mukana asuntolainojen korkoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita