Microsoftin ja Activisionin jättikaupalle hyväksyntä EU:lta, Britannia vastustaa yhä

Microsoft ilmoitti aikeistaan ostaa Activision Blizzard noin 68 miljardilla eurolla jo tammikuussa 2022, mutta kauppaa ja sen laillisuutta on siitä saakka puitu eri maiden kilpailuviranomaisissa.

Microsoftin aikeita ostaa peliyhtiö Activision Blizzard on puitu eri maiden kilpailuviranomaisissa jo tammikuusta 2022 saakka.

| Päivitetty

Euroopan unionin kilpailuviranomaiset näyttivät maanantaina vihreää valoa ohjelmistoyhtiö Microsoftin ja peliyhtiö Activision Blizzardin väliselle miljardikaupalle, kertoo uutistoimisto Reuters.

Activision Blizzardin tunnetuimpiin tuotteisiin kuuluvat muun muassa pelit Call of Duty, World of Warcraft, Candy Crush ja Overwatch.

Microsoft ilmoitti aikeistaan ostaa Activision Blizzard noin 68 miljardilla eurolla jo tammikuussa 2022, mutta kauppaa ja sen laillisuutta on siitä saakka puitu eri maiden kilpailuviranomaisissa.

Huolta kilpailuviranomaisissa on aiheuttanut erityisesti se, että kaupan myötä Microsoftilla olisi teoriassa mahdollisuus rajoittaa ostamansa yhtiön pelien jakelu ainoastaan omille alustoilleen.

Euroopan komission loppuvuodesta 2022 valmistuneessa alustavassa selvityksessä katsottiin, että Microsoftilla olisi kaupan myötä kyky ja mahdollinen taloudellinen kannustin estää tai haitata kilpailevien pelijakelijoiden toimintaa.

Nyt Microsoft on kuitenkin luvannut tarjota myös kilpaileville pilvipelipalveluille maksutta kymmenvuotisia lisenssejä, jotka mahdollistaisivat näille Activision Blizzardin pelien jakelun jatkossakin.

Tällainen lisenssimalli voisi jopa parantaa pelien saatavuutta nykyisestä ja sen myötä edistää kilpailua sen rajoittamisen sijaan, EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager kommentoi myönteistä päätöstä tiedotteessaan.

EU:n päätöksen merkittävyyttä lisää Reutersin mukaan se, että se saattaa antaa suuntaa Kiinan ja Etelä-Korean kilpailuviranomaisille, jotka eivät vielä ole ilmoittaneet kantaansa jättikauppaan.

Britannian päätökseen ratkaisulla sen sijaan ei ollut vaikutusta. Maan kilpailuviranomainen ilmoitti viime kuun lopulla vastustavansa kauppaa arvioituaan sen heikentävän kilpailua pelialalla.

”Vaikka kunnioitamme Euroopan komission oikeutta tulla toisenlaiseen johtopäätökseen, pysymme päätöksessämme”, kommentoi Britannian kilpailu- ja markkinaviranomaisen johtaja Sarah Cardell EU:n päätöstä lausunnossaan.

Mikäli jonkin maan kilpailuviranomainen ei hyväksy kauppaa, se tarkoittaa, että Microsoft ei voisi enää toimia kyseisessä maassa, mikäli se kiellosta huolimatta ostaisi Activision Blizzardin.

Myös Yhdysvaltain kauppakomissio ilmoitti viime vuonna pyrkivänsä estämään kaupan.

Japanissa kauppa puolestaan hyväksyttiin maaliskuussa siitä huolimatta, että yrityskaupasta on ollut huolissaan erityisesti Microsoftin Xboxin kanssa kilpailevaa Playstation-konsolia valmistava japanilainen Sony.

Lue lisää: Brittivirasto: Microsoftin Activision Blizzard -osto voisi vakavasti haitata kilpailua

Lue lisää: Yhdysvaltain kauppa­komissio haluaa estää Microsoftin Activision Blizzard -oston

Lue lisää: EU-komissio aloittaa tutkinnan Microsoftin aikomuksesta ostaa peliyhtiö Activision Blizzard

Lue lisää: Call of Duty ja Destiny vaihtavat omistajaa, mutta tämä ei jää tähän. Alustojen sota sisällöistä tietää lisää jättikauppoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita