Poikkeus­ajan hinta­buumi pyyhkiytyi kokonaan pois omakoti­talojen hinnoista

Vanhojen omakotitalojen hintojen lasku jatkui alkuvuonna, kertoo Tilastokeskus.

Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat ensimmäisellä neljänneksellä 1,5 prosenttia edellisneljänneksestä. Kuvassa omakotitalo Tuusulassa.

Vanhojen omakotitalojen hinnoista on pyyhkiytynyt pois korona-ajan nousu, kun muun muassa korkotason reipas nousu on hyydyttänyt asuntokauppaa.

Tilastokeskuksen keskiviikkona julkistamien tietojen mukaan vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat tammi–maaliskuussa 3,1 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Vuoden takaiseen verrattuna vanhat omakotitalot halpenivat 7,3 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla vanhojen omakotitalojen hinnat kääntyivät 2,5 prosentin nousuun verrattuna edelliseen neljännekseen, mutta muualla maassa hintojen lasku jatkui 4,1 prosentilla.

Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa hinnat laskivat 1,5 prosenttia. Kehyskuntiin kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Riihimäki, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Sipoo, Tuusula ja Vihti.

”Hintojen lasku on kiihtynyt merkittävästi loppuvuoteen nähden. Isossa kuvassa omakotitalojen hintojen kehitys on samankaltaista kuin osakeasunnoissa”, arvioi OP-ryhmän asuntomarkkinoihin erikoistunut ekonomisti Joona Widgrén finanssiryhmän kommentissa.

Omakotitalojen hinnat laskivat ensimmäisellä neljänneksellä hieman enemmän kuin osakeasuntojen. Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat ensimmäisellä neljänneksellä 2,3 prosenttia edellisestä neljänneksestä, Tilastokeskus kertoi toukokuun alussa.

Koronapandemia aiheutti omakotitalojen hintoihin selvän hintabuumin, kun etätyön yleistyminen ja kotoiluinnostus lisäsivät isompien asuntojen kysyntää.

Vanhojen omakotitalojen hinnat ovat nyt noin 1,5 prosenttia alempana kuin vuoden 2020 alussa ja hieman korkeammalla kuin vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä, jolloin koronapandemia kärjistyi.

”Karkeasti sanottuna omakotitalojen hinnat koko maassa ovat samalla tasolla kuin ennen kuin pandemia alkoi vaikuttaa asuntomarkkinoihin”, Widgrén sanoo HS:lle.

Suurissa kaupungeissa hinnat ovat vielä hieman korkeammalla kuin pandemian alkaessa, mutta muualla maassa hintataso on jo laskenut alle pandemian alun tason.

Omakotitalojen hinnat alkoivat nousta kesällä 2020, ja kuumimmillaan buumi oli viime vuoden puolivälissä.

”Kaikkein paras hetki asuntomarkkinoilla ylipäätään oli viime vuoden kesällä. Sen jälkeen markkinat ovat hiljalleen valuneet alaspäin”, Widgrén sanoo.

Vanhojen omakotitalojen kauppamäärät ovat laskeneet voimakkaasti. Omakotitalojen kauppoja tehtiin tammi–maaliskuussa yli kolmannes vähemmän kuin vuotta aikaisemmin vastaavana ajankohtana.

Kauppa on hyytynyt etenkin suurimmissa kaupungeissa. Yli 100 000 asukkaan kunnissa kauppoja solmittiin alkuvuonna noin 46 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

”Omakotitalokauppa on hidastunut selvästi rajun korkojen nousun myötä. Korkojen nousu osuu laajasti asuntomarkkinoille, eikä omakotitalokauppa ole poikkeus”, Widgrén kirjoittaa kommentissa.

Myös omakotitalotonttien kauppa pysyi alkuvuonna vaisuna. Tonttien kauppoja tehtiin yli 50 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Tonttien hinnat laskivat koko maassa 3,6 prosenttia edellisvuodesta ja 2,9 prosenttia edellisestä neljänneksestä.

Uusien omakotitalojen hinnat nousivat alkuvuonna viime vuodesta, mutta hintojen nousu hidastui 7,9 prosenttiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita