Korot nousivat jo 97 prosenttiin – Syynä hurjana laukkaava inflaatio

Argentiina yrittää hillitä inflaatiota korkeilla ohjauskoroilla.

Buenos Airesin markkinoilla käytiin kauppaa toukokuussa.

| Päivitetty

Argentiinan keskuspankki nosti ohjauskorkoaan maanantaina 97 prosenttiin. Keskuspankki korotti ohjauskorkoaan kuusi prosenttiyksikköä.

Keskuspankki on aiemminkin nostanut ohjauskorkoja reippaasti. Huhtikuun lopussa korkoa nostettiin kymmenellä prosenttiyksiköllä.

Syynä korkojen nostolle on inflaatio.

Argentiina on kärsinyt erityisen kovaa laukkaavasta inflaatiosta. Suomeen verrattuna maan inflaatioluvut ovat olleet korkealla jo pitkään. Suomessa kuluttajahinnat nousivat huhtikuussa 7,9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Argentiinassa inflaatio kiihtyi helmikuussa yli sataan prosenttiin vuoden takaiseen verrattuna. Sadan prosentin inflaatio tarkoittaa sitä, että kuluttajahinnat ovat kaksinkertaistuneet vuodentakaiseen verrattuna.

Vuonna 2021 maan inflaatioluvut ylittivät 50 prosentin rajan.

Argentiinan valuutan eli peson arvo on myös laskenut nopeasti ja runsaasti suhteessa Yhdysvaltojen dollariin ja euroon. Yksi dollari vastaa noin 231:tä pesoa, kun vuosi sitten yhdellä dollarilla sai vain noin puolet tuosta pesomäärästä. Peson arvo on myös kutakuinkin puolittunut vuodessa suhteessa euroon.

Argentiinan odotetaan ajautuvan lamaan tänä vuonna vielä ennen maan presidentinvaaleja, jotka järjestetään lokakuussa.

Analyytikot ovat skeptisiä sen suhteen, riittävätkö koronnostot inflaation taltuttamisessa.

Asiasta ovat uutisoineet muun muassa Bloomberg ja CNN.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita