Biden luottaa sovun syntymiseen velka­katon nostamista koskevassa kiistassa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tapasi tiistaina kongressin johtohahmoja molemmista valtapuolueista.

Biden painotti, ettei kumpikaan osapuoli saisi kaikkea haluamaansa kiistassa.

| Päivitetty

Valkoisen talon mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden suhtautuu luottavaisin mielin käynnissä oleviin velkakaton nostamiseen liittyviin keskusteluihin.

Biden tapasi tiistaina kongressin johtohahmoja molemmista valtapuolueista.

Edustajainhuoneen puhemies, republikaani Kevin McCarthy sanoi toimittajille, että töitä olisi vielä paljon edessä. McCarthy ilmoitti kuitenkin odottavansa sopimusta jopa kuluvan viikon loppuun mennessä, vaikka mitään ei ole toistaiseksi ratkaistu.

Presidenttikin sanoi uskovansa osapuolten pääsevän sopimukseen. Biden painotti, ettei kumpikaan osapuoli saisi kaikkea haluamaansa.

Velkakaton nostaminen on kiistakapula kongressin republikaanijohtoisen edustajainhuoneen ja demokraattipresidentti Bidenin hallinnon välillä. Jos nostoa ei tehdä, Yhdysvallat jättäisi ensimmäistä kertaa historiassaan velanhoitokulunsa maksamatta.

Valtiovarainministeri, demokraatti Janet Yellen on varoittanut, että raja voi tulla vastaan jo kesäkuun alussa. Kongressin puolueeton budjettitoimisto taas on ennustanut rajan tulevan vastaan kesäkuun puolessa välissä.

Valtiovarainministeriö on myös varoittanut synkistä seurauksista, jos maa ei pysty maksamaan laskujaan. Tällöin Yhdysvallat ei kykenisi maksamaan liittovaltion työntekijöille palkkaa ja korot nousisivat. Seuraukset tuntuisivat myös globaaleilla markkinoilla.

Republikaanit ovat vaatineet Bidenia suostumaan merkittäviin menoleikkauksiin vastineeksi republikaanien tuesta velkakaton nostamiseen.

Demokraatit taas ovat syyttäneet republikaaneja äärimmäisten keinojen käyttämisestä asiansa ajamiseksi.

Presidentti Biden lentää keskiviikkona Japaniin G7-maiden huippukokoukseen. Hänen oli tarkoitus vierailla Japanin jälkeen Papua-Uudessa-Guineassa ja Australiassa, mutta presidentti palaakin sunnuntaina takaisin Yhdysvaltoihin velkakattokriisin takia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita